OĞUZELİ NAR EKŞİSİ

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: 

Oğuzeli Nar Ekşisi; 448 sayıyla coğrafi işaret olarak tescilli Antep Oğuzeli Narı / Gaziantep Oğuzeli Narı kullanılarak, içine tatlandırıcı ve katkı maddesi konulmadan üretilen nar ekşisidir.

Geçmişi eskiye dayanan ve yöreyle ün bağı bulunan Oğuzeli Nar Ekşisinin fiziksel ve kimyasal özelliklerine aşağıda yer verilmektedir. 

Özellik Miktar / Metot 
Suda çözünür kuru madde % (m/m) % 69,8 / TS4590 
Titrasyon asitliği (sitrik asit cinsinden) % (m/m) % 7,17 / TS1125 ISO750 
pH 3,4 / TS1728 ISO1842 
Hidroksimetil furfural (HMF) (mg/kg) 4522,57 / TS13356 
Sakkaroz Bulunmaz / Lane Eynon 

 

Üretim Metodu: 

1.Nar Hasadı 

Antep Oğuzeli Narı / Gaziantep Oğuzeli Narı sulu bir nar olduğu için ekim ayında yağmurdan sonra hasat edilir. Meyve sineklerini çok çekmesi ve sulu yapısıyla bozulmaya yatkın olması sebebiyle hasat edilir edilmez hızlı bir şekilde işleme alınması gerekir. Bu nedenle narlar, hava geçirgen sandıklara konularak kısa sürede işleme alınır. İşleme alınmayan narlar ise soğuk hava depolarında muhafaza edilir. 

2.Temizleme 

Temizleme iki aşamalı yıkamadan oluşur. Narlar su dolu küvete konur ve taneleme makinesi hareketli helezonu içinde püskürtmeli yıkama sisteminden geçirilir. Yıkama suyu, klorsuz ve oda sıcaklığında olmalıdır. 

3.Narın tanelenmesi ve ezilmesi 

Presleme işlemi için nar önce tanelenmelidir. Geleneksel metotta taneleme; bıçak ile ikiye ayrılan narın kabuğuna tahta kaşıkla vurularak tanelerin bir kaba dökülmesi yoluyla yapılır. Modern teknikte ise; taneleme makinesi ile el değmeden helezondan makine içerisine alınan narlar, makine bıçakları ile 3-4 parçaya ayrılıp titreşim sayesinde tanelenerek press makinesi helezonuna dökülür. Nar taneleme süresini kısalttığı ve suyunun verimini artırdığı için modern teknik tavsiye edilir. 

4.Nar suyunun kaynatılması 

Nar taneleri presslenerek süzülür. Nar suyunda bozulma çabuk olduğundan, vakit kaybetmeden basınçlı ve karıştırıcılı konsantre kazanında 3-3.5 saat kaynatılır 

5.Dinlendirme ve süzme 

Nar ekşisi dinlenme tankında, 6-8 saat soğutulur. Konsantre kazanında nar suyu buharlaştırılarak yoğunlaştırıldığından, içinde tortular oluşur. Tortuların ürünün kalitesini olumsuz etkilememesi için, nar ekşisi çelik süzeklerde süzülerek dolum tankına aktarılır. 

6. Oğuzeli Nar Ekşisinin muhafaza edilmesi 

Depolama aşamasında nar ekşisinin kalitesinde istenmeyen değişiklikler meydana gelmemesi için depolama tankları aşağıdaki özelliklerde olmalıdır. 

  • Tanklar, ısı ve ışık geçirmeyen malzemeden imal edilmelidir. 
  • Tank malzemesi, boya maddesi ve oksidasyona neden olan metaller içermemelidir. 
  • Oğuzeli Nar Ekşisini havadan ve ışıktan korumalı, sabit sıcaklıkta tutabilmelidir. 
  • Gıda ile temasa uygun standart şişelere doldurulan Oğuzeli Nar Ekşisi, kuru ve güneş görmeyen ortamda, ağzı kapalı olarak muhafaza edilir. 

Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler: 

Geçmişi eskiye dayanan Oğuzeli Nar Ekşisinin üretimi, ustalık becerisi gerektirmektedir. Bu sebeple yöre ile ün bağı bulunan Oğuzeli Nar Ekşisinin tüm üretim aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleşmelidir. 

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :Mahreç işareti
  • Dosya Numarası :C2017/178
  • Başvuru Tarihi :14.11.2017
  • Tescil Numarası : 615
  • Tescil Tarihi : 03.12.2020
  • Ürün Grubu : Nar ekşisi / Yiyecekler için çeşni/lezzet vericiler, soslar ve tuz
  • İl : GAZİANTEP
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : Oğuzeli Belediyesi
  • Durum : TESCİLLİ
  • Adres :Oğuzlar Mh. Belediye Cd. N:1 Oğuzeli GAZİANTEP