Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Oğuzeli Nar Ekşisi; 448 sayıyla coğrafi işaret olarak tescilli Antep Oğuzeli Narı / Gaziantep Oğuzeli Narı kullanılarak, içine tatlandırıcı ve katkı maddesi konulmadan üretilen nar ekşisidir.
Geçmişi eskiye dayanan ve yöreyle ün bağı bulunan Oğuzeli Nar Ekşisinin fiziksel ve kimyasal özelliklerine aşağıda yer verilmektedir.
Özellik | Miktar / Metot |
Suda çözünür kuru madde % (m/m) | % 69,8 / TS4590 |
Titrasyon asitliği (sitrik asit cinsinden) % (m/m) | % 7,17 / TS1125 ISO750 |
pH | 3,4 / TS1728 ISO1842 |
Hidroksimetil furfural (HMF) (mg/kg) | 4522,57 / TS13356 |
Sakkaroz | Bulunmaz / Lane Eynon |
Üretim Metodu:
1.Nar Hasadı
Antep Oğuzeli Narı / Gaziantep Oğuzeli Narı sulu bir nar olduğu için ekim ayında yağmurdan sonra hasat edilir. Meyve sineklerini çok çekmesi ve sulu yapısıyla bozulmaya yatkın olması sebebiyle hasat edilir edilmez hızlı bir şekilde işleme alınması gerekir. Bu nedenle narlar, hava geçirgen sandıklara konularak kısa sürede işleme alınır. İşleme alınmayan narlar ise soğuk hava depolarında muhafaza edilir.
2.Temizleme
Temizleme iki aşamalı yıkamadan oluşur. Narlar su dolu küvete konur ve taneleme makinesi hareketli helezonu içinde püskürtmeli yıkama sisteminden geçirilir. Yıkama suyu, klorsuz ve oda sıcaklığında olmalıdır.
3.Narın tanelenmesi ve ezilmesi
Presleme işlemi için nar önce tanelenmelidir. Geleneksel metotta taneleme; bıçak ile ikiye ayrılan narın kabuğuna tahta kaşıkla vurularak tanelerin bir kaba dökülmesi yoluyla yapılır. Modern teknikte ise; taneleme makinesi ile el değmeden helezondan makine içerisine alınan narlar, makine bıçakları ile 3-4 parçaya ayrılıp titreşim sayesinde tanelenerek press makinesi helezonuna dökülür. Nar taneleme süresini kısalttığı ve suyunun verimini artırdığı için modern teknik tavsiye edilir.
4.Nar suyunun kaynatılması
Nar taneleri presslenerek süzülür. Nar suyunda bozulma çabuk olduğundan, vakit kaybetmeden basınçlı ve karıştırıcılı konsantre kazanında 3-3.5 saat kaynatılır
5.Dinlendirme ve süzme
Nar ekşisi dinlenme tankında, 6-8 saat soğutulur. Konsantre kazanında nar suyu buharlaştırılarak yoğunlaştırıldığından, içinde tortular oluşur. Tortuların ürünün kalitesini olumsuz etkilememesi için, nar ekşisi çelik süzeklerde süzülerek dolum tankına aktarılır.
6. Oğuzeli Nar Ekşisinin muhafaza edilmesi
Depolama aşamasında nar ekşisinin kalitesinde istenmeyen değişiklikler meydana gelmemesi için depolama tankları aşağıdaki özelliklerde olmalıdır.
Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler:
Geçmişi eskiye dayanan Oğuzeli Nar Ekşisinin üretimi, ustalık becerisi gerektirmektedir. Bu sebeple yöre ile ün bağı bulunan Oğuzeli Nar Ekşisinin tüm üretim aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleşmelidir.