OĞUZELİ NAR EKŞİSİ

Oğuzeli Nar Ekşisi; 448 sayıyla coğrafi işaret olarak tescilli Antep Oğuzeli Narı / Gaziantep Oğuzeli Narı kullanılarak, içine tatlandırıcı ve katkı maddesi konulmadan ve herhangi bir cihaz kullanılmadan üretilen nar ekşisidir. Geçmişi eskiye dayanan ve yöreyle ün bağı bulunan Oğuzeli Nar Ekşisinin fiziksel ve kimyasal özelliklerine aşağıda yer verilmektedir. Üretim Metodu: Oğuzeli Nar Ekşisinin üretim aşamaları aşağıdaki gibidir. 1- Hasat edilen narların tepelerindeki çanakları, bıçakla içe doğru konik şekilde kesilir ve yan çevresinden alt kısmına doğru çizilir. Dağıtmadan ve ezmeden çiçek şeklinde dışa doğru elle ayrılır. 2- Dışa doğru ayrılan narların kabuk kısmına, özel olarak bu iş için kullanılan tahta tokmakla hafifçe vurulur. Kabuğundan ayrılan nar taneleri, genişçe bir kaba konur. 3- Nar taneleri bekletilmeden ve içine herhangi bir tatlandırıcı madde konulmadan ince delikli 50 kg’lik çuvallara, yaklaşık 15 – 20 kg kadar konur. 4- Özel olarak hazırlanmış ezme havuzları veya ezme teknelerine konulan nar çuvalları, hijyenik ortamda temiz çizmeler giyilerek ayakla ezilir. Çekirdekler nar suyuna karışırsa posa kalıntısı ve acımsı bir tat vereceğinden, ezme işlemi sırasında nar çekirdeklerinin nar suya karışması önlenir. 5- Süzülen nar suyu, geniş ve çukur bakır kazana konur. Yüksek harlı odun ateşinde, 3 – 5 saat kaynatılır. 6- Kaynatılarak yoğunlaştırılan nar ekşisi, soğutulmak üzere başka kazana aktarılır. Özellik Miktar / Metot Suda çözünür kuru madde % (m/m) % 69,8 / TS4590 Titrasyon asitliği (sitrik asit cinsinden) % (m/m) % 7,17 / TS1125 ISO750 pH 3,4 / TS1728 ISO1842 Hidroksimetil furfural (HMF) (mg/kg) 4522,57 / TS13356 Sakkaroz Bulunmaz / Lane Eynon 7- Soğutma kazanının üzerine temiz bez örtülerek açık alanda soğumaya bırakılır. 8- Yaklaşık 6 saat sonra gıda ile temasa uygun standart şişelere doldurulan Oğuzeli Nar Ekşisi, kuru ve güneş görmeyen ortamda, ağzı kapalı olarak muhafaza edilir.

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :MAHREÇ İŞARETİ
  • Dosya Numarası :C2017/178
  • Başvuru Tarihi :14.11.2017
  • Tescil Numarası : 615
  • Tescil Tarihi : 03.12.2020
  • Ürün Grubu : Nar ekşisi / Yiyecekler için çeşni/lezzet vericiler, soslar ve tuz
  • İl : GAZİANTEP
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : OĞUZELİ BELEDİYESİ
  • Durum : TESCİLLİ
  • Adres :Oğuzlar Mh. Belediye Cd. N:1 Oğuzeli GAZİANTEP