NİZİP PATLICANI

Nizip Patlıcanı, bir sonraki üretim sezonu için o yıl hasat edilen bitkilerden tohumluk ayrılarak uzun yıllardır üretilmesi sonucu homojenlik göstererek yöreye özgü bir ürün haline gelmiştir. Meyvelerin boyu 15 - 20 cm, çapı 8 - 10 cm ve sap kısmı dikenlidir. Üzerlerinde uzunlamasına paralel hatlar şeklinde mor, beyaz ve yeşilimsi renkler bulunmakta olup meyve et rengi beyaz, yumuşak ve çekirdeklenmesi azdır. Son hasat ürünü ile ilk hasat ürünü arasında tat farkı olmayan Nizip Patlıcanı tatlı bir tada sahiptir. Fidede antosiyanin renklenmesi belirgin, gövde ve dallar orta derecede tüylü, bitki yerden yüksekliği 90 - 100 cm, yaprak boyu 25 - 30 cm, yaprak eni 14 - 15 cm arasında değişir. Üretim Metodu: Nizip Patlıcanı ürününün elde edildiği bitkiler, bir sonraki üretim döneminde kullanılmak üzere her üretim döneminde tohumların saklanması ile üretilir. Bu amaçla verimli olarak görülen patlıcanların içerisindeki tohumlar, kasım ayında alınarak kavun rengi olana kadar kurutulur ve plastik kaplarda çimlenme dönemine kadar bekletilir. Fide üretimi için tohumlar plastik çimlendirme kaplarında veya sobayla ısıtılan alçak tünel altında hazırlanan fide yetiştirme yerlerinde yapılır. Çimlendirme plastik çimlendirme kaplarında, mart ayı içerisinde yapılmakta olup çimlendirme sıcaklığı 24 - 30 °C ve çimlenme süresi 15 - 30 gün arasındadır. Patlıcan tohumları, sobayla ısıtılan alçak tünel altında ise hazırlanan fide yetiştirme yerlerine metrekareye 3 - 5 g gelecek şekilde serpme olarak ocak sonu ve şubat ayı başında ekilir. Ekimden sonra, dikim zamanı olan 4 - 5 yapraklı döneme kadar fidelikte sulama, çapalama, gübreleme ve gerektiğinde ilaçlama yapılarak fidelerin yetiştiriciliği yapılır. Nizip Patlıcanının yetiştirildiği kumlu - tınlı topraklar drenajı iyi, toprak sıcaklığı genelde yüksek olup fizyolojik olarak bitki ve meyve gelişimi için patlıcanın erken verime yatmasını sağlar. Patlıcan fidesi dikimi yapılacak alan, sonbaharda ilk sürüm olarak pulluk ile 25 - 30 cm derinlikte sürülür. Daha sonra dekara yaklaşık 4 - 5 ton yanmış çiftlik gübresi kültivatör ile toprağa karıştırılarak ikinci sürüm yapılır. Mart ayının sonlarında ve nisan ayının ilk haftasında fide dikiminden önce dikim yastıkları oluşturularak toprak hazırlığı tamamlanır. Fidelikte gelişen ve dikim aşamasına gelen fideler, fidelikten sökülerek mart sonu veya nisan ayının ilk haftalarında hazırlanan tarlaya sıra üzeri 100 cm ve sıra arası 100 cm mesafelerde dikilir. Bitkiler 20 cm ya da 6 - 8 yapraklı olduğunda, ilk çapa uygulanır. Sulama dikimden sonra düzenli bir şekilde haftada bir olarak karıklar arasında salma sulama şeklinde yapılır. Üst gübreleme birinci sulama ile başlamakta olup mikro element değerlerine göre ihtiyaç halinde gübre uygulaması yapılır. Nizip Patlıcanı kendine has renk ve büyüklüğe eriştiğinde hasat edilir. Ürünün ilk hasadı haziran ayının ilk haftasında başlanarak iklim ve ürünün durumuna göre 4 günde bir hasat yapılır. Bitkilerde patlıcan meyvelerinin hasadına iklim koşullarının uygun olması nedeniyle kasım ayının sonuna kadar devam edilir.

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :MENŞE
  • Dosya Numarası :C2017/200
  • Başvuru Tarihi :17.11.2017
  • Tescil Numarası : 595
  • Tescil Tarihi : 20.11.2020
  • Ürün Grubu : Patlıcan / İşlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebzeler ile mantarlar
  • İl : GAZİANTEP
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : Nizip Ticaret Odası
  • Durum : TESCİLLİ
  • Adres :İstasyon Mah. İstasyon Cad. No:2 Nizip GAZİANTEP