GAZİANTEP YOĞURTLU TAZE FASULYE / ANTEP YOĞURTLU TAZE FASULYE

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: 

Gaziantep Yoğurtlu Taze Fasulye / Antep Yoğurtlu Taze Fasulye; süzme yoğurt, kuşbaşı et, nohut ve taze fasulye ile yapılan yemektir. Yemeğin üzerine, aspir ile karabiber eklenmiş kızdırılmış sadeyağ veya zeytinyağı karışımı dökülerek servis yapılır. 

Gaziantep Yoğurtlu Taze Fasulyenin / Antep Yoğurtlu Taze Fasulyenin geçmişi, 1950’li yıllara dayanır. Gaziantep mutfak kültürü içinde önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. Gaziantep Yoğurtlu Taze Fasulyenin / Antep Yoğurtlu Taze Fasulyenin tüm üretim aşamaları, coğrafi sınırda gerçekleşir.   

Üretim Metodu:  

Gaziantep Yoğurtlu Taze Fasulye / Antep Yoğurtlu Taze Fasulye üretiminde kullanılan bileşenlere ve miktarlarına aşağıda yer verilmektedir. 

250-400 g kuşbaşı et 

500-1000 g taze fasulye  (tercihen şeker fasulye) 

60-100 g nohut 

600-720 g süzme yoğurt 

1 adet yumurta 

3-5 g aspir 

5-6 g tuz 

3-5 g karabiber 

20-40 g zeytinyağı veya sadeyağ 

Nohutlar bir gün öncesinde, üstünü iki parmak geçecek kadar suyla ıslatılır. Kuşbaşı etler iyice yıkanıp 4-5 bardak su ile birlikte bir tencerede haşlanır. Haşlama sırasında suyun üst kısmında oluşan köpükler alınır. Üzerine ıslatılmış nohut eklenerek etler ve nohutlar yumuşayıncaya kadar pişirilir. 

Taze fasulyenin kılçıkları temizlenip doğranır ve kaynayan et ve nohudun üstüne eklenir. 

Süzme yoğurdun içine yumurta konup iyice karıştırılır. Çok kısık ateşte sürekli aynı yönde karıştırarak ısıtılır. Yoğurdu ısıtırken içine azar azar yemeğin pişme suyundan ilave edilir. Karışım ısınıp kaynamaya başlayınca karıştırarak yemeğe ilave edilir ve yemek, 1-2 dakika daha kaynatılır. 

Bir tavada kızdırılmış zeytinyağı veya sadeyağın üzerine aspir eklenip kavrulur ve karabiber eklenir. Gaziantep Yoğurtlu Taze Fasulyenin / Antep Yoğurtlu Taze Fasulyenin üzerine gezdirilerek dökülür. Yemek sıcak olarak ve tercihen bulgur veya pirinç pilavıyla servis yapılır. 

                 

Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler: 

Gaziantep Yoğurtlu Taze Fasulyenin / Antep Yoğurtlu Taze Fasulyenin geçmişi eskiye dayanır. Gaziantep mutfak kültürü içinde önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunan Gaziantep Yoğurtlu Taze Fasulyenin / Antep Yoğurtlu Taze Fasulyenin tüm üretim aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleşir.  ziantep Yoğurtlu Taze Fasulye/Antep Yoğurtlu Taze Fasulye

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :Mahreç İşareti
  • Dosya Numarası :C2020/157
  • Başvuru Tarihi :29.06.2020
  • Tescil Numarası : 1026
  • Tescil Tarihi : 10.02.2022
  • Ürün Grubu : Yemekler ve çorbalar
  • İl : Gaziantep
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
  • Durum : Tescilli
  • Adres :İncilipınar Mah. Şehit Yusuf Erin Cad. Büyükşehir Belediyesi 4/1 Şehitkâmil GAZİANTEP