Gaziantep Yoğurtlu Patates / Antep Yoğurtlu Patates; süzme yoğurt, patates, nohut ve kuşbaşı et ile hazırlanan yöresel bir yemektir.
Gaziantep Yoğurtlu Patatesin / Antep Yoğurtlu Patatesin ayırt edici özelliğini, üretiminde kullanılan malzemeler, üzerine dökülen sosun aspir ile hazırlanması ve coğrafi sınıra özgü üretim metodu sağlar. Gaziantep Yoğurtlu Patates /Antep Yoğurtlu Patates coğrafi sınırda uzun geçmişe sahiptir ve Gaziantep mutfağı ile ilgili olarak yayımlanmış birçok yemek kitabı, tanıtıcı film ve bilimsel makalede yer almıştır. Bu sebeple Gaziantep Yoğurtlu Patatesin / Antep Yoğurtlu Patatesin coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.
Üretim Metodu:
Malzemeler
450-500 g yağsız kuşbaşı koyun eti 50-150 g nohut (önceden ıslatılmış) 1000-1500 g patates 600-720 g süzme yoğurt 1 adet yumurta 20-40 g tereyağı veya sadeyağ 5-6 g tuz 3-5 g aspir 3-6 g karabiber
Yapılışı
Kuşbaşı et, bir tencereye konularak 4-5 bardak su ile kaynatılır, nohut ve tuz ilave edilerek kapağı kapalı şekilde yumuşayıncaya kadar pişirilir. Patatesler soyulup iri küpler halinde doğranarak et ve nohut ile karıştırılır. Bu karışım, patatesler pişinceye kadar kaynatılır.
Başka bir tencereye süzme yoğurt koyulup içine 1 adet yumurta eklenir ve iyice karıştırılır. Çok kısık ateşte sürekli aynı yönde karıştırılır. İçine, yemeğin pişme suyundan azar azar ilave edilerek ısındığında yemeğe eklenir.
Bir tavada tereyağı veya sadeyağ kızdırılır, içine aspir ve karabiber eklenir. Bu karışım yemeğin üstüne gezdirilerek servis edilir.
COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ
- Coğrafi İşaretin Türü :MAHREÇ İŞARETİ
- Dosya Numarası :C2020/161
- Başvuru Tarihi :29.06.2020
- Tescil Numarası : 757
- Tescil Tarihi : 15.05.2021
- Ürün Grubu : Yemekler ve Çorbalar
- İl : GAZİANTEP
- Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
- Durum : TESCİLLİ
- Adres :İncilipınar Mah. Şehit Yusuf Erin Caddesi Büyükşehir Belediyesi Binası Şehitkâmil GAZİANTEP