GAZİANTEP YENİDÜNYA KEBABI / ANTEP YENİDÜNYA KEBABI

Gaziantep Yenidünya Kebabı / Antep Yenidünya Kebabı; yenidünya meyvesi ve koyunun genellikle döş bölümünden elde edilen ve zırhta çekilen orta yağlı-yağlı kıyma kullanılarak hazırlanan yöresel bir kebaptır. Yenidünya ve kıymanın birlikte şişe takılıp mangalda pişirilmesi veya meyvenin ortadan ikiye bölünüp çekirdekleri çıkarıldıktan sonra arasına kıyma topu koyulup tepsiye dizilerek (2 yenidünya arasına 1 kıyma topu) fırında pişirilmesi suretiyle iki şekilde üretilebilir. Gaziantep Yenidünya Kebabının / Antep Yenidünya Kebabının üretiminde kullanılan kıymanın, koyun etinden elde edilen, zırhta çekilmiş kebaplık kıyma olması gerekir. Yenidünya meyvesi ise ince kabuklu ve mayhoş bir tada sahip olmalıdır. Uzun yıllardan beri Gaziantep yöresinde Gaziantep Yenidünya Kebabı / Antep Yenidünya Kebabı, yenidünya meyvesinin yetişme zamanı olan mayıs ayından haziran ayı ortasına kadar üretilip tüketilir. Gaziantep Yenidünya Kebabının / Antep Yenidünya Kebabının geçmişi eskiye dayanır. Özellikle yenidünya meyvesinin yanmadan pişirilmesi bakımından ustalık becerisi gerektiren Gaziantep iline özgü üretim metoduna sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. Üretim Metodu: Malzemeler ( 4-6 kişilik ) • 750-800 g kebaplık koyun eti zırh kıyması • 1,5 kg mayhoş iri, etli ve ince kabuklu yenidünya meyvesi • 1 tatlı kaşığı karabiber • Tuz Gaziantep Yenidünya Kebabı / Antep Yenidünya Kebabı iki farklı şekilde pişirilir. Mangalda Pişirme: Yenidünya meyveleri yıkanır. Baş ve sap istikametinde ortadan ikiye ayrılarak sivri bir bıçakla çekirdekleri çıkartılır. Bir tabakta isteğe göre tuz ve karabiber karışımı hazırlanarak çekirdeği temizlenmiş yenidünya meyvelerinin iç kısmına sürülür. Kıymaya tuz ve karabiber ilave edilip karıştırıldıktan sonra ceviz büyüklüğünde kıyma topları hazırlanır. Kebaplık dört köşe kalın şişe sırasıyla yenidünya, kıyma topu ve tekrar yenidünya (2 yenidünya arasına 1 kıyma topu) dizilir Etin kıvamında pişmesinin sağlanması amacıyla, yenidünya meyvelerinin arasında 2-2,5 cm mesafe olmasına dikkat edilir. Ayrıca mangalın uzunluğu göz önünde bulundurularak şişlerin başına ve sonuna mutlaka yenidünya meyvesi denk gelecek şekilde düzenleme yapılır. Şişler, harı geçen ateşte aynı yönde çevrilerek kebap pişirmeye başlanır. Yenidünya meyvesinin çabuk yanabildiğinden, şişler sürekli çevrilerek pişirilmelidir. Pişen Gaziantep Yenidünya Kebabı / Antep Yenidünya Kebabı tabağın üzerine veya coğrafi işaret olarak 223 sayı ile tescilli Antep Tırnaklı Pidesinin (Gaziantep Tırnaklı Pidesinin, Antep Pidesinin) arasına koyulup üzerine karabiber serpilerek de servis edilir. Yanında tercihen soğan ve maydanozdan yapılmış piyaz ve közlenmiş biber ve közlenmiş domates ile servis edilir. Tepside Pişirme: Yenidünya meyveleri yıkanır. Baş ve sap istikametinde ortadan ikiye ayrılarak sivri bir bıçakla çekirdekleri çıkartılır. Bir tabakta isteğe göre tuz ve karabiber karışımı hazırlanarak çekirdeği temizlenmiş yenidünya meyvelerinin iç kısmına sürülür. Kıymaya tuz ve karabiber ilave edilip karıştırıldıktan sonra ceviz büyüklüğünde kıyma topları hazırlanır. İkiye bölünmüş yenidünya meyveleri arasında 2-2,5 cm kadar mesafe bırakılıp aralarına kıyma topları yerleştirilir. Tabanı düz fırın tepsisine yatay olarak 2 yenidünya arasına 1 kıyma topu olacak şekilde dizilip üzerine 1 çay bardağı su gezdirilir. Önceden 180-200 °C’ye ısıtılmış fırında 45 dakika süreyle fırının kapağı açılmadan pişirilir. Pişirme işleminin son beş dakikasında fırının kapağı açılır. Pişen Gaziantep Yenidünya Kebabı / Antep Yenidünya Kebabı, tercihen tabakta ve yanında taze soğan ve maydanozdan yapılmış piyaz ve közlenmiş biber ve közlenmiş domates ile servis edilir.

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :MAHREÇ İŞARETİ
  • Dosya Numarası :C2020/147
  • Başvuru Tarihi :26.06.2020
  • Tescil Numarası : 743
  • Tescil Tarihi : 30.04.2021
  • Ürün Grubu : Yemekler ve Çorbalar
  • İl : GAZİANTEP
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : GAZİANTEP'İ GELİŞTİRME VAKFI
  • Durum : TESCİLLİ
  • Adres : İncilipınar Mah. 36004 Nolu Cad. No:6 Şehitkamil GAZİANTEP