GAZİANTEP YAĞLI KÖFTE / ANTEP YAĞLI KÖFTE

Gaziantep Yağlı Köfte / Antep Yağlı Köfte köftelik bulgur (simit), sadeyağ veya tereyağı, kırmızı pul biber, kırmızıbiber salçası ve diğer malzemelerin karıştırılıp, yoğrulması ile hazırlanan etsiz çiğ köftedir. Gaziantep mutfağının en önemli malzemelerinden olan ince bulgur (simit), yemeğin ana malzemesini oluşturur. Köfte yoğrulduktan sonra yağın köfteye ilave edilmesi, ürünün ayırt edici özelliğini almasını sağlar ve bu aşama, ustalık becerisi gerektirir. Gaziantep Yağlı Köfte / Antep Yağlı Köfte genellikle yörede sahre olarak adlandırılan pikniklerde, özel gün ve davetlerde yaygın olarak üretilir ve tüketilir. Ürünün coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. Üretim Metodu: Gaziantep Yağlı Köfte / Antep Yağlı Köfte için gerekli malzemeler (8-10 kişilik):  3-4 adet iri olgun domates  3 su bardağı köftelik simit(ince bulgur)  4-5 yemek kaşığı sadeyağ veya tereyağı  1 dolu yemek kaşığı biber salçası  1 dolu yemek kaşığı domates salçası  2 adet orta boy kuru soğan  4-5 diş sarımsak  3-4 yemek kaşığı kırmızı pul biber  1 adet ince kıyılmış yeşilbiber (isteğe göre)  Yarım demet ince kıyılmış maydanoz (isteğe göre)  Zeytinyağı (isteğe göre)  Tuz Hazırlanışı: Köfte yoğrulacak tepsiye simit (ince bulgur), salçalar, pul biber, ince kıyılmış soğan ve sarımsaklar, tuz ve isteğe bağlı olarak ince kıyılmış yeşilbiber konur. Soyulmuş ve ince kıyılmış domates azar azar eklenir ve karışım 25-30 dakika iyice yoğrulur. Domates mevsimi olmadığı dönemlerde simit sıcak su ile hafif ıslatılarak yumuşatılır. Kıvama gelen köfteye eritilmiş sadeyağ veya tereyağı eklenir. 4-5 dakika daha yoğrulur. Parmak izi oluşacak şekilde topak/sıkım yapılarak şekil verilen köfteler, tabaklara konularak servis edilir. İnce kıyılmış maydanoz, köfteyi süslemek amacıyla tabağın en alt kısmına, üzerine veya köftenin içine katılabilir. İsteğe bağlı olarak köfteye parlaklık vermesi için sıkım yapmadan önce, bir miktar zeytinyağı ısıtılıp köfte harcı üzerine gezdirilebilir.

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :MAHREÇ İŞARETİ
  • Dosya Numarası : C2020/174
  • Başvuru Tarihi :07.07.2020
  • Tescil Numarası : 791
  • Tescil Tarihi : 01.07.2021
  • Ürün Grubu : Etsiz çiğ köfte / Yemekler ve çorbalar
  • İl : GAZİANTEP
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : Gaziantep’i Geliştirme Vakfı
  • Durum : TESCİLLİ
  • Adres :İncilipınar mah. 36004 cad. No:6 Şehitkâmil GAZİANTEP