GAZİANTEP TENE KATMASI / ANTEP TENE KATMASI

Gaziantep Tene Katması / Antep Tene Katması; bulgur, domates, soğan, sarımsak gibi sebzeler ile salça ve bazı baharatların bir tepside yoğrulması sonucunda elde edilen yöresel yemektir. Kıymalı veya kıymasız olarak üretilebilir. Gaziantep mutfağının geçmişi eskiye dayanan ve üretimi ustalık becerisi gerektiren yemeklerinden olan Gaziantep Tene Katmasının / Antep Tene Katmasının özellikle kıymalı olan çeşidi, coğrafi sınıra özgü nitelik taşır. Bu sebeple coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. Üretim Metodu: 5 - 6 kişilik Gaziantep Tene Katması / Antep Tene Katması için malzemeler: 300 - 350 g pilavlık bulgur 85 - 100 g sadeyağ / 70 - 200 ml zeytinyağı / 250 - 300 g kuyruk yağı / 250 - 300 g çok yağlı kıyma 1 adet orta boy kuru soğan 1 tane küçükbaş sarımsak 1 yemek kaşığı domates salçası 1 yemek kaşığı biber salçası 1 yemek kaşığı pul biber 1 çay kaşığı karabiber İsteğe bağlı tuz ile limon suyu veya nar ekşisi Gaziantep Tene Katması / Antep Tene Katması etli ve etsiz olmak üzere iki şekilde üretilebilir. Etli üretim için diğer tüm malzemeler aynı olmak koşulu ile sadeyağ, zeytinyağı veya kuyruk yağı yerine 250 - 300 g çok yağlı kıyma kullanılır. Soğan ve sarımsak ince doğranır. Tercihe bağlı olarak bulgur, harç hazırlanmadan önce bir kapta yarım su bardağı su ile ıslatılarak yumuşatılabilir. Bulgur, sadeyağ (zeytinyağı / kuyruk yağı / bol yağlı kıyma), domates salçası, biber salçası, pul biber, karabiber ve tuz bir tepside birbiriyle karıştırılarak, su kullanılmadan, bulgurun domates ve salça ile açılması sağlanacak şekilde 15-20 dakika süreyle yoğrulur. Yoğurma işlemi tamamlandıktan hemen sonra servis edilir. Gaziantep Tene Katması / Antep Tene Katması yöresel olarak kaşıkla tüketilir. Ayrıca yörede soldurma olarak bilinen salamura yöntemiyle hazırlanan taze asma yaprağının içine konularak da servis edilebilir.

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :MAHREÇ İŞARETİ
  • Dosya Numarası : C2020/176
  • Başvuru Tarihi : 07.07.2020
  • Tescil Numarası : 731
  • Tescil Tarihi : 20.04.2021
  • Ürün Grubu : Yemekler ve Çorbalar
  • İl : GAZİANTEP
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : GAZİANTEP'İ GELİŞTİRME VAKFI
  • Durum : TESCİLLİ
  • Adres :İncilipınar Mah. 36004 Nolu Cad. No: 6 Şehitkâmil GAZİANTEP