GAZİANTEP SÜZEK YAPMASI / ANTEP SÜZEK YAPMASI

Gaziantep Süzek Yapması / Antep Süzek Yapması; pilavlık bulgur, yağlı koyun kıyması, soğan, sarımsak, salça ve baharatların karıştırılıp yoğrularak ceviz büyüklüğünde köfteler yapılması ve bu köftelerin, yörede “süzek” olarak adlandırılan süzgeç üzerinde buharda pişirilmesi ile hazırlanan yöresel bir yemektir. Gaziantep Süzek Yapmasının / Antep Süzek Yapmasının ayırt edici özelliğini, yöreye özgü buharda pişirme yöntemi sağlar. Gaziantep Süzek Yapması / Antep Süzek Yapması coğrafi sınırda uzun geçmişe sahiptir ve Gaziantep mutfağı ile ilgili olarak yayımlanmış birçok yemek kitabı, tanıtıcı film ve bilimsel makalede yer almıştır. Bu sebeple Gaziantep Süzek Yapmasının / Antep Süzek Yapmasının coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. Üretim Metodu: Malzemeler 250-500 g yağlı koyun kıyma 350-500 g pilavlık bulgur 1 büyük soğan (100 g) 1 diş sarımsak (5-10 g) 30-50 g domates salçası 30-50 g biber salçası 10-15 g toz biber 10-20 g tuz 5-10 g karabiber Yapılışı Bir kap içerisine bulgur, kıyma, ince doğranmış soğan ve sarımsak, salçalar, toz biber, tuz, karabiber, kırmızıbiber koyulur ve su katılmadan yoğurulur. Hazırlanan karışımdan ceviz büyüklüğünde köfteler yapılarak yassı şekil verilir. Başka bir kapta ateş üzerinde kaynatılmakta olan suyun üzerine süzgeç koyularak köfteler bu süzgecin üzerine dizilir. Köfteler, suya temas etmeden 35-40 dk buharda pişirilerek servise hazır hale getirilir.

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :MAHREÇ İŞARETİ
  • Dosya Numarası :C2020/328
  • Başvuru Tarihi :30.09.2020
  • Tescil Numarası : 754
  • Tescil Tarihi : 15.05.2021
  • Ürün Grubu : Yemekler ve Çorbalar
  • İl : GAZİANTEP
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
  • Durum : TESCİLLİ
  • Adres :İncilipınar Mah. Şehit Yusuf Erin Cad. No:41 Şehitkâmil GAZİANTEP