Gaziantep Sütlü Zerdesi / Gaziantep Astarlı Sütlacı, Türk mutfağının geleneksel tatlarından sütlaç ve zerdenin birlikte sunulması ile hazırlanan tatlıdır. Sütlacın üzerine zerde konarak iki renkli bir tatlı edilmesi ürünün "astarlı" olarak tanımlanmasının nedenidir. Gaziantep Sütlü Zerdesi / Gaziantep Astarlı Sütlacı, geleneksel olarak bayramlarda hazırlanır. Gaziantep Sütlü Zerdesi / Gaziantep Astarlı Sütlacı hazırlanırken sütlaca şeker eklenmemesi ve zerdenin renklendirilmesi için yörede haspir olarak adlandırılan kurutulmuş aspir (Carthamus tinctorius L.) çiçeği taç yaprakları kullanması coğrafi alana özgüdür. Gaziantep Sütlü Zerdesi / Gaziantep Astarlı Sütlacına, Gaziantep mutfağı ile ilgili olarak yayımlanmış birçok yemek kitabı ve Gaziantep ile ilgili gezi rehberlerinde yer verilmektedir.
Üretim Metodu:
Sütlacın Hazırlanması;
Malzemeler
Süt – 1 Litre Pirinç 50-70 gram Gül Suyu 5-10 gram ( İsteğe Göre)
Pirinç üzerini aşacak kadar su ile haşlanır. Süt kaynatılarak haşlanan pirinçler, kaynayan sütün üzerine ilave edilir. Pirinçler pişince isteğe göre gül suyu ilave edilir. Bir süre kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır ve porsiyonlara bölünerek soğumaya bırakılır.
Zerdenin Hazırlanması;
Malzemeler
Pirinç 40-60 gram Şeker 250- 400 gram Haspir 2-3 gram Su 1 Litre
Su, bir tencereye alınarak içerisine yıkanmış pirinç ilave edilir ve pişirilir. Pirinçler piştikten sonra şeker ilave edilir ve 5 dk daha kaynatıldıktan sonra ılık sudan geçirilmiş haspir, suyu süzülerek ilave edilir. Ocaktan alınarak soğumuş olan 2 ölçü sütlacın üzerine 1 ölçü zerde olacak şekilde hazırlanır.
COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ
- Coğrafi İşaretin Türü :MAHREÇ İŞARETİ
- Dosya Numarası :C2020/073
- Başvuru Tarihi :09.03.2020
- Tescil Numarası : 610
- Tescil Tarihi : 26.11.2020
- Ürün Grubu : Sütlaç / Fırıncılık ve pastacılık mamulleri, hamur işleri, tatlılar
- İl : GAZİANTEP
- Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : GAZİANTEP'İ GELİŞTİRME VAKFI
- Durum : TESCİLLİ
- Adres :İncili Pınar Mah. 36004 Cad. No:4/1 Şehitkâmil GAZİANTEP