GAZİANTEP ŞÖBİYETİ / ANTEP ŞÖBİYETİ

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: 

Gaziantep Şöbiyeti / Antep Şöbiyeti; 12 kat baklavalık yufkanın içine irmik ve süt ile hazırlanan kaymak konulup üzerine 27 sayı ile coğrafi işaret olarak tescilli Antep Fıstığı eklendikten sonra pişirilen şerbetli bir tatlıdır. 

Gaziantep Şöbiyetinin / Antep Şöbiyetinin geçmişi eskiye dayanır. Gaziantep mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. 

Üretim Metodu: 

Bileşen listesi: 

Baklavalık yufka için: 

  • 1 kg özel amaçlı buğday unu   
  • 3 adet yumurta  250 g buğday nişastası 
  • 10 g kaya tuzu 
  • 300 ml su 

           Kaymak için: 

  • 1 l süt 
  • 100 g irmik 

Şerbet için; 

  • 300 g şeker 
  • 300 ml su 
  • 3-5 damla limon suyu 

Gaziantep Şöbiyeti /Antep Şöbiyeti için: 

  • 1 kg Antep Fıstığı (iri çekilmiş) 
  • 800 g sadeyağ 

Baklavalık yufkanın hazırlanması: Un, yumurta, tuz ve su karıştırılıp yumuşak bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulur. Hamur kitlesinden yaklaşık 350 g’lık parçalar alınıp buğday nişastası kullanılarak 35-40 adet yufka açılır. Yufkaların çok ince olması gerekir. 

Kaymağın hazırlanması: Süt ve irmik karıştırılıp yoğun bir kıvam alana kadar pişirilir. 

Şerbetin hazırlanması: Su ve şeker karıştırılıp kaynatılır. Kaynama başlayınca 3-5 damla limon suyu damlatılarak 4 dakika daha kaynatılır. 

Gaziantep Şöbiyeti / Antep Şöbiyetinin hazırlanması: Yufkalar, 12 kat olacak şekilde üst üste konur ve kare şeklinde kesilir. Her kareye 4-5 g kaymak sürülür ve kaymağın üzerine Antep Fıstığı ilave edilir. Karenin karşıt iki ucu birbirine denk getirilerek üçgen şeklinde katlanır. 

Tepsi sadeyağ ile yağlanır, içi doldurulan yufkalar tepsiye dizilir ve üzerlerine sadeyağ sürülür. 30 dakika oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra taş fırında meşe odunu ateşinde 100-120°C yaklaşık 25-30 dakika pişirilir. 

Fırından çıkarıldıktan sonra şöbiyetler sıcakken üzerlerine sıcak şerbet dökülür. Gaziantep Şöbiyeti / Antep Şöbiyeti, şerbetini çektikten sonra üzerine Antep Fıstığı serpilir ve servis yapılır. 

Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler: 

Gaziantep Şöbiyetinin / Antep Şöbiyetinin geçmişi eskiye dayanır. Gaziantep mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunan Gaziantep Şöbiyetinin / Antep Şöbiyetinin tüm üretim aşamaları, coğrafi sınırda gerçekleşir. 

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :Mahreç İşareti
  • Dosya Numarası :C2021/000145
  • Başvuru Tarihi :25.03.2021
  • Tescil Numarası : 1062
  • Tescil Tarihi : 06.04.2022
  • Ürün Grubu : Fırıncılık ve pastacılık mamulleri, hamur işleri, tatlılar
  • İl : Gaziantep
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
  • Durum : Tescilli
  • Adres :İncili Pınar Mah. Şehit Yusuf Erin Cd. No:41 Şehitkâmil GAZİANTEP