GAZİANTEP SİNİ KÖFTESİ

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: 

Gaziantep Sini Köftesi; iki kat köfte harcı arasına iç harç konularak üç kat halinde hazırlanan ve sini içinde fırında pişirilen bir yemektir. Köfte harcı; ince bulgur (simit), koyun kıyması, soğan ve baharatlardan oluşur. İç harcında ise 27 sayı ile coğrafi işaret olarak tescilli Antep Fıstığı, ceviz içi, yağlı kıyma ve baharatlar bulunur. 

 Gaziantep mutfağında önemli bir yere sahip olan Gaziantep Sini Köftesinin geçmişi eskiye dayanır ve coğrafi sınır ile arasında ün bağı bulunur. 

Üretim Metodu: 

Gaziantep Sini Köftesinin Bileşenleri (5-6 kişilik): 

Köfte harcı bileşenleri: 

  • 600-800 g ince bulgur (simit)  250-350 g çiğ köftelik koyun kıyması 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 20-25 g buğday unu / 40-50 g galeta unu 
  • 20-25 g kırmızı pul biber 
  • 4-6 g karabiber 
  • 10-16 g tuz 

İç harç bileşenleri:  400-500 g yağlı kıyma 

  • 3 adet kuru soğan 
  • 80-100 g ceviz içi 
  • 80-100 g Antep Fıstığı 
  • 50-100 ml zeytinyağı 
  • 50-100 g sadeyağ  2-4 g karabiber 
  • İsteğe bağlı aspir 
  • 10-16 g tuz 

Gaziantep Sini Köftesinin Hazırlanması: 

Dış kabuğu ayıklanmış Antep Fıstığı bir süre sıcak suda bekletildikten sonra ince kabuğu soyulur. Kıyma, bir tencerede zeytinyağı ile kavrulur. İçine, ince doğranmış kuru soğanlar ilave edilerek soğanlar soluncaya kadar kavurma işlemine devam edilir. Kıymanın kavrulmasına yakın karabiber ve tercihe göre aspir ilave edilerek karıştırılır. Kavrulduktan sonra ocaktan alınan kıymanın içine Antep Fıstığı ve ceviz içi ilave edilip karıştırılır ve hazırlanan iç harç soğumaya bırakılır. 

Köfte harcı hazırlamak için; ince bulgur, çiğ köftelik kıyma, kırmızı toz biber, karabiber, tuz ve ince doğranmış soğan bir kapta eller su ile azar azar ıslatılarak köfte harcı iyice yoğrulur ve iki eşit parçaya ayrılır. 

45-50 cm çapında bir tepsinin tabanı yağlanarak, içine yoğrulmuş köftenin yarısı yaklaşık 1 cm kalınlıkta yayılır. Üzerine iç harç eşit olacak şekilde yayılır. Köfte harcının kalan yarısı iç harcın üzerine yerleştirilir. İç harcın üzeri tamamen kaplandıktan sonra köftenin üzeri hafif ıslatılmış avuç içiyle düzleştirilir. Keskin bir bıçağın ucu soğuk suya batırılıp köfteler baklava dilimi şeklinde dilimlenir. Sadeyağ eritilerek köftenin üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış 200°C’lik fırında 30-35 dakika pişirilir. Fırından çıkarılan köftelerin üzerine bir-iki avuç su serpilerek ıslatılır ve tepsinin üzeri örtülerek kısa bir süre bekletilir. Böylelikle köftelerin yumuşak olması sağlanır. Gaziantep Sini Köftesinin servisi, sıcak olarak yapılır. 

Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler: 

Gaziantep Sini Köftesinin geçmişi eskiye dayanır ve Gaziantep ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunan Gaziantep Sini Köftesinin tüm üretim aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleştirilir. 

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :Mahreç İşareti
  • Dosya Numarası :C2021/000226
  • Başvuru Tarihi :02.06.2021
  • Tescil Numarası : 1071
  • Tescil Tarihi : 11.04.2022
  • Ürün Grubu : Yemekler ve çorbalar
  • İl : Gaziantep
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
  • Durum : Tescilli
  • Adres :İncili Pınar Mah. Şehit Yusuf Erin Cd. No:41 Şehitkâmil GAZİANTEP