GAZİANTEP SİMİT KEBABI / ANTEP SİMİT KEBABI

Gaziantep Simit Kebabı / Antep Simit Kebabı Unesco Yaratıcı Şehirler Ağına dâhil edilen Gaziantep ilinin yemek kültürü içinde yer alan kebaplardandır. Gaziantep iline özgü üretim metodu bulunan Gaziantep Simit Kebabının /Antep Simit Kebabının coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. Gaziantep Simit Kebabının / Antep Simit Kebabının üretiminde; zırh kıyması, simit (ince bulgur), kuru sarımsak, toz kırmızı biber, kimyon, kuru nane (isteğe bağlı), karabiber ve çam fıstığı (isteğe bağlı) kullanılır ve odun kömürlü mangal ateşinde pişirilir. Üretimde kullanılan ince bulgur 289 sayı ile tescilli Antep Bulguru / Gaziantep Bulgurudur. Üretim Metodu: 1 porsiyon Gaziantep Simit Kebabı / Antep Simit Kebabı için malzemeler: 150-210 g zırh koyun kıyma 10-30 g ince bulgur (simit) (Antep Bulguru / Gaziantep Bulguru) 2-5 g kuru sarımsak 2-5 g kuru nane (isteğe bağlı) 2-5 g kimyon 2-5 g tuz 5-10 g çam fıstığı (isteğe bağlı) 2-5 g karabiber 2-5 g toz kırmızı biber Yapılışı: İnce bulgur (simit) geniş bir yoğurma kabına alınıp üzerine ılık su eklenir ve yaklaşık 10-15 dakika, şişene kadar bekletilir. Kuru sarımsak ayıklanarak ince ince doğranır. Suda bekletilerek şişmesi sağlanan ince bulgurun içine zırh kıyması, kuru nane (isteğe bağlı), toz kırmızı biber, kimyon, karabiber, çam fıstığı (isteğe bağlı) ve ince doğranmış sarımsak ilave edilir. 5-10 dakika köfte yoğurur gibi yoğrulur. Hazırlanan harçtan avuç ile alınıp köşeli kıyma şişine dizilir. Hafif ıslatılan avuç ve parmakların yardımı ile şişte mangala sığacak şekilde düzgünce şekil verilir. Gaziantep Simit Kebabı / Antep Simit Kebabı odun kömürlü mangal ateşinde, aynı yönde sık sık çevrilerek pişirilir. İsteğe göre ince pide ekmek, ayran, maydanoz piyazı, közde pişmiş domates ve biber ile servis edilir.

• Dosya Numarası : C2020/119
  • Başvuru Tarihi : 09.06.2020