GAZİANTEP SİMİT AŞI / ANTEP SİMİT AŞI

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: 

Gaziantep Simit Aşı / Antep Simit Aşı; su, domates salçası, biber salçası, soğan, toz kırmızıbiber, zeytinyağı veya sadeyağ ve coğrafi sınırda simit adı verilen köftelik ince bulgurla hazırlanan yemektir. 

Gaziantep Simit Aşı / Antep Simit Aşı isteğe göre kıymalı olarak da hazırlanabilir. Gaziantep Simit Aşı / Antep Simit Aşı coğrafi sınırda kahvaltıda da tüketilir. Koyu çorba kıvamındadır. 

Gaziantep Simit Aşı / Antep Simit Aşı geçmişi eskiye dayanır. Gaziantep ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Coğrafi sınıra özgü bileşen seçimi vardır. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. 

Üretim Metodu: 

5-6 porsiyon Gaziantep Simit Aşı / Antep Simit Aşı için bileşenleri ve üretim metodu aşağıdaki gibidir. 

  • 300-400 g köftelik ince bulgur 
  • 30-50 g domates salçası 
  • 30-50 g biber salçası 
  • 15-30 g toz kırmızıbiber 
  • 100-200 ml zeytinyağı veya sadeyağ 
  • 150- 200 g soğan 
  • 5-7,5 g tuz 
  • 2-2,5 l su 
  • 250 g koyun kıyması (isteğe göre) 

Gaziantep Simit Aşının / Antep Simit Aşının hazırlanması: 

Derin olmayan bir tencereye su koyulup kaynatılır. Kaynayan suyun içine domates salçası, biber salçası ve tuz eklenir 4-5 dakika karıştırılarak kaynatılır. Üzerine köftelik ince bulgur eklenir. Simit aşı da denen koyu çorba kıvamına gelinceye kadar yaklaşık 5-10 dakika pişirilir. 

Ayrı bir tavaya zeytinyağı veya sadeyağ, ince doğranmış soğan konulup 3-4 dakika kavrulur. İçine toz kırmızıbiber ilave edilerek bekletilmeden simit aşının üzerine dökülüp karıştırılır ve sıcak olarak servisi yapılır. 

İsteğe göre Gaziantep Simit Aşı / Antep Simit Aşı kıymalı olarak da hazırlanabilir. Kıyma eklenecekse; kıyma tercihe göre zeytinyağı veya sadeyağda kavrulur. Üzerine ince doğranmış soğan ilave edilir ve yaklaşık 5 dakika daha kavrulur. Domates salçası ve biber salçası eklenip karıştırılır. Üzerine sıcak su ve tuz eklenerek kaynatılır. Kaynadıktan sonra köftelik ince bulgur ilave edilerek koyu çorba kıvamı alana kadar pişirilir. Üzerine toz kırmızıbiber dökülür. Ayrı bir tavada kızdırılmış zeytinyağı ya da sadeyağ dökülüp isteğe bağlı olarak ayran ile birlikte servisi yapılır. 

 

Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler: 

Gaziantep Simit Aşının / Antep Simit Aşının geçmişi eskiye dayanır. Gaziantep ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Coğrafi sınıra özgü bileşen seçimi vardır. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunan Gaziantep Simit Aşının / Antep Simit Aşının tüm üretim aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleşir. 

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :Mahreç İşareti
  • Dosya Numarası :C2021/000497
  • Başvuru Tarihi :29.11.2021
  • Tescil Numarası : 1417
  • Tescil Tarihi : 21.07.2023
  • Ürün Grubu : Yemek / Yemekler ve çorbalar
  • İl : Gaziantep
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
  • Durum : Tescilli
  • Adres :İncilipınar Mah. Şehit Yusuf Erin Cad. Büyükşehir Belediyesi 41 Şehitkâmil GAZİANTEP