GAZİANTEP ŞEKERLİ PEYNİR BÖREĞİ / ANTEP ŞEKERLİ PEYNİR BÖREĞİ

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: Gaziantep Şekerli Peynir Böreği / Antep Şekerli Peynir Böreği, Gaziantep iline özgü üretim metodu ile peynir ve şekerin bir arada kullanıldığı, hazırlanmasında ustalık becerisinin önemli bir yer tuttuğu Gaziantep mutfağının en bilinen böreklerinden bir tanesidir. Gaziantep Şekerli Peynir Böreği / Antep Şekerli Peynir Böreğinin üretildiği Gaziantep ili ile bilinirliliği ve ün bağı bulunur. Üretim Metodu: Gaziantep Şeker Peynirli Böreği / Antep Şekerli Peynir Böreği Bileşen Listesi: 1000-1200 g peynir (tercihen Gaziantep ilinde tuz kullanılmadan üretilen yarım yağlı ya da tam yağlı peynir), 350-500 g beyaz toz şeker, 3-4 adet yumurta, 50-60 g sadeyağ / tereyağı, 250-300 g Antep fıstığı içi (isteğe bağlı). Börek hamuru için bileşen listesi: Ortalama 50 kg buğday unu, 35 litre su, 40 g tuz ve 500 g yaş ekmek mayası kullanılır. Gaziantep Şekerli Peynir Böreği / Antep Şekerli Peynir Böreği Hazırlanması: Gaziantep Şekerli Peynir Böreği / Antep Şekerli Peynir Böreği, iç harcı hazırlanırken peynir ince olarak doğranır veya iri şekilde rendelenir. Doğranmış / rendelenmiş peynir üzerine sadeyağ/tereyağı ile beyaz toz şeker konulup iyice karıştırılır. Hazır olan karışımın içine yumurta eklenip pişmesi için fırınına alınır. İsteğe bağlı olarak bu karışımın içerisine Antep fıstığı içi de eklenebilir. Börek hazırlamada kullanılacak iç harcın bileşenleri, börek yapılmadan hemen önce karıştırılmalıdır. Aksi takdirde istenilen kıvam sağlanamaz. Her bir börek için iç harcı miktarı ortalama 75 gramdır. Börek hamuru hazırlanmasında; kullanılan bileşenler oransal olarak azaltılabilir ve artırılabilir. Her bir börek için yaklaşık 50 g hamur kullanılır. Yaş ekmek mayası bir miktar ılık su içinde eritilerek hamur teknesinde veya gıda ile temasa uygun bir kap içerisinde un, su ve tuz karışımına eklenir. Bu karışım hamur yoğurma makinesinde veya elle yaklaşık 10 dakika kadar yoğurularak hamur hazırlanır. Yoğrulan hamurun üzerine temiz ve nemli bir bez örtülerek, mevsim koşulları dikkate alınarak genellikle 30-40 dakika kadar bu hamur bekletilir. Hazırlanan hamurdan yaklaşık 150 g ağırlığında, hamur yumakları yapılır. Bunun için yeterli büyüklükte koparılan bir parça hamur iki elin arasında yuvarlatılarak börek yapılmak üzere yan yana dizilir. Hamur yumağı önce elle genişletilip inceltilerek yaklaşık 20 cm çapında daire şeklinde açılır. Bu hamurun üzerine, “bulamaç” denilen akışkan bir karışım sürülür. Bulamaç; ortalama 500 g yaş ekmek mayası, 1 litre su ve 150 g beyaz toz şekerin karıştırılması ile hazırlanır. Bulamacın içindeki mayanın ortam sıcaklığında aktif hale geçip bulamacı ekşitmemesi için bulamacın soğuk tutulması gerekir. Bu amaçla da bulamacın içine gerektiğinde buz parçaları konulabilir. Üzerine bulamaç sürülmüş daire şeklindeki yassı hamura her iki elin parmak uçlarıyla, önce bir yönde sonra ona çapraz yönde, sıra halinde bastırılarak hamura şekil verilir. Daha önce hazırlanan ortalama 150 g ağırlığındaki hamur 3 eşit parçaya ayrılır. Her bir parça, üzeri unlanmış tezgâh üzerinde el ile özenle açılır. Uzun ve elips şeklinde açılan hamurun ortasına, hazırlanan iç harcından ortalama 75 g konur ve hamurun kenarları içe kıvrılarak uçları birleştirilerek böreğin iç harcının dışarı akmaması sağlanır. İç harcı konulan böreklerin fırına sürülerek 10-15 dakika sürede pişirilmesi sağlanır. Gaziantep Şekerli Peynir Böreği / Antep Şekerli Peynir Böreği, sıcak veya oda sıcaklığında, bütün olarak ya da dilimlenmiş şekilde servis edilir. Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler: Gaziantep Şekerli Peynir Böreği / Antep Şekerli Peynir Böreği, Gaziantep ili ile özdeşleşen, uzun yıllardır bölgesinde bilinen ve yörenin kültürel birikimi ile günümüze ulaşan, üretiminin her aşamasında ustalık becerisi gerektiren bir üründür. Bu sebeple ürünün tüm üretim aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleşmelidir.

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :Mahreç işareti
  • Dosya Numarası :C2020/185
  • Başvuru Tarihi :08.07.2020
  • Tescil Numarası : 822
  • Tescil Tarihi : 06.08.2021
  • Ürün Grubu : Börek / Fırıncılık ve pastacılık mamulleri, hamur işleri, tatlılar
  • İl : GAZİANTEP
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
  • Durum : Tescilli
  • Adres :İncili Pınar Mah. Şehit Yusuf Erin Cad. Büyükşehir Belediyesi Şehitkamil GAZİANTEP