Gaziantep Sarımsak Aşının 20. yüzyılın başlarından itibaren Gaziantep ilinde yaygın olarak yapıldığı bilinmektedir.
Gaziantep Sarımsak Aşı, yapımında yerel ürünler kullanılan etli bir yemektir. Yörede yemeğe “samırsak aşı” veya “samsak aşı” da denmektedir. En önemli ayırt edici özelliği kullanılan sarımsaktır. Yemeğin yapımında kullanılan sarımsakların dişleri sulu ve sarımsak aroması henüz çok keskinleşmemiş olmalıdır. Ayrıca sarımsağın ortasındaki kısmın odunlaşmamış olması gerekir. Bu nedenle sarımsak aşı yıl içinde 3-5 hafta gibi çok kısa bir süre boyunca pişirilebilir.
Üretim Metodu:
Gaziantep Sarımsak Aşı Bileşen Listesi:
2,5 kg taze sarımsak 500 g kemikli parça koyun eti 1 su bardağı nohut 1 adet yumurta 3 su bardağı süzme yoğurt 1 tatlı kaşığı zeytinyağı 1 yemek kaşığı sadeyağ 1 yemek kaşığı aspir çiçeği (haspir) 1 çay kaşığı karabiber Yeterince tuz ve su
Yapılışı:
Gaziantep Sarımsak Aşı yapımında Gaziantep merkez veya Nizip’te üretilen, tadı ve kokusu çok keskin olmayan sarımsaklar kullanılır. Bu sarımsakların başlarının çapı 4-5 cm’dir. Kullanılacak sarımsakların dişleri sulu ve sarımsak aroması henüz çok keskinleşmemiş olmalıdır.
Yemeğin yapımında; Gaziantep’te yetişen ve yerel koyun ırkı olan “hallik” veya “karaman” koyunun eti, Gaziantep’in Yavuzeli ve Araban ilçeleri ile Adana ve Kahramanmaraş illerini Gaziantep’e bağlayan yolların geçtiği dağlarda yetiştirilen hayvanların sütlerinden elde edilen sadeyağ ve yörede üretilen küçük ebatlı nohutlar kullanılır.
Koyun eti 6-7 su bardağı su ile kaynatılıp kefi (köpüğü) alınır. Geceden ıslatılan nohut ve yeterince tuz ilave edilerek etler pişirilir. Diğer taraftan, sarımsakların kabukları soyulur. Baş kısmındaki kök püskülleri oyulup atılır. Eğer sarımsak başının ortası bu yemek için uygun olmayacak şekilde sertleşmişse bu sert odunsu kısım sap kısmından çekip çıkarılır. Ayrı bir tencerede sarımsaklar soğuk suda bir müddet bekletilerek acılığı alınır. Daha sonra sarımsaklar pişen nohutla etin üzerine ilave edilir. Sarımsaklar ayrı bir tencerede haşlanarak da yemeğe katılabilir.
Süzme yoğurdun içine bir yumurta kırılır. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve az miktarda su ilavesiyle hafif ateş üzerinde yoğurt kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılarak pişirilir. Bu sırada pişmekte olan et ve sarımsakların suyundan 2-3 kepçe su alınarak yoğurda karıştırılır. Böylece yoğurt biraz daha inceltilmiş olur.
Nohut, et ve sarımsaklar bir taşım kaynatıldıktan sonra üzerine hazırlanan pişmiş yoğurt ilave edilir. 1-2 taşım daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır.
Sadeyağ ısıtılarak içine haspir ve karabiber eklenerek yemeğin üzerine dökülür. Gaziantep Sarımsak Aşı sıcak servis edilir.
COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ
- Coğrafi İşaretin Türü :MAHREÇ İŞARETİ
- Dosya Numarası :C2017/042
- Başvuru Tarihi :15.05.2017
- Tescil Numarası : 591
- Tescil Tarihi : 15.11.2020
- Ürün Grubu : Yemek / Yemekler ve Çorbalar
- İl : GAZİANTEP
- Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : GAZİANTEP KULÜBÜ DERNEĞİ
- Durum : TESCİLLİ
- Adres :İncilipınar Mah. Ali Fuat Cebesoy Bulvarı Doktorlar Sitesi C Blok Kat:3 No:302 Şehitkamil GAZİANTEP