Gaziantep Pirpirim Aşı/Antep Pirpirim Aşı; kuru veya taze pirpirim, loğlaz (börülce), pilavlık bulgur, yeşil mercimek, nohut, domates ve biber salçası, kuru nane, sumak ekşisi, kuru sarımsak, soğan, zeytinyağı veya sadeyağ ve çeşitli baharatlar kullanılarak üretilen yöresel bir yemektir. İsteğe bağlı olarak domates kurusu ve kuru biber de ilave edilebilir. Gaziantep Pirpirim Aşı/Antep Pirpirim Aşı et veya zırh kıyma kullanılarak da yapılabilir. Gaziantep’te halk arasında semizotuna pirpirim denir. Gaziantep Pirpirim Aşı/Antep Pirpirim Aşı, Gaziantep mutfağının en çok bilinen yemeklerinden olup geçmişi eskiye dayanır. Coğrafi sınıra özgü üretim metodu bulunur. Bu sebeplerle Gaziantep Pirpirim Aşı/Antep Pirpirim Aşının coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. Üretim Metodu: 5-6 porsiyon Gaziantep Pirpirim Aşı/Antep Pirpirim Aşı için bileşenler: 400-500 g kuşbaşı et veya 200-250 g zırh kıyma 100-150 g kuru pirpirim veya 600-750 g taze pirpirim 50-90 g nohut 60-90 g yeşil mercimek 50-90 g loğlaz (börülce) 60-90 g pilavlık bulgur 15-20 g domates salçası 15-20 g biber salçası 10-15 g sumak ekşisi 3-5 g karabiber (isteğe göre) 60-80 g kuru soğan 20-30 g kuru sarımsak 80-100 g zeytinyağı / 20-30 g sadeyağ 5-10 g toz biber 5-10 g kuru nane 3-5 g tuz 15-20 g domates kurusu (isteğe göre) 5-10 g kuru biber (isteğe göre) Yapılışı: Gaziantep Pirpirim Aşı/Antep Pirpirim Aşı kuru pirpirim ile yapılacaksa; pirpirimler bir gece önceden ayıklanıp su dolu derin bir tencerede elle bastırılıp toz, kum ve toprak parçacıklarından temizlenir. Bu işlem 2-3 kere hızlı bir şekilde tekrarlanır. Yıkama işleminin hızlı yapılması, kuru pirpirimlerin su emip ağırlaşmasını önlemek için önemlidir. Temizlenmiş pirpirimlerin üzerine kaynar su konularak bir taşım kaynatıldıktan sonra sabaha kadar bu şekilde bekletilir. Nohutlar da bir gece önceden ıslatılıp sabaha kadar bekletilir. Ertesi gün nohudun suyu süzülüp pişirilir. Ayıklanıp yıkanmış loğlaz (börülce) ayrı bir kapta pişirilir. Taze pirpirim kullanılacaksa, ayıklanıp yıkanan pirpirimler iri iri doğranır ve süzgeçte bekletilir. Derin bir tencereye 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı konur, üzerine ince doğranmış kuru soğan ilave edilerek biraz kavrulduktan sonra biber ve domates salçası eklenip karıştırılır ve kavurma işlemine devam edilir. Soğanlı ve salçalı karışımın üzerine 5-6 su bardağı sıcak su eklenip kaynatılır. Üzerine, ayıklanıp yıkanmış olan yeşil mercimek ilave edilip pişirmeye devam edilir. Mercimek pişince pişmiş nohut, loğlaz (börülce), pirpirim (semizotu), bulgur, dövülmüş kuru sarımsak, sumak ekşisi, tuz, isteğe göre kuru domates ve kuru biber eklenir. Hafif ateşte pirpirimler (semizotu) yumuşayıncaya kadar pişirilir. Gaziantep Pirpirim Aşının/Antep Pirpirim Aşının üzerine, kızdırılmış sadeyağ veya zeytinyağına kırmızı toz biber ve kuru nane eklenip gezdirilerek dökülür ve 10-15 dakika dinlendirildikten sonra servis yapılır. Gaziantep Pirpirim Aşı/Antep Pirpirim Aşı etli de yapılabilir. Bu durumda kuşbaşı et veya zırh kıyması kullanılır. Derin bir tencereye 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı konur. Üzerine kuşbaşı et veya zırh kıyması ilave edilir ve et, suyunu çekinceye kadar kavrulur. İnce doğranmış kuru soğan eklenip soğan soluncaya kadar kavrulur. Domates ve biber salçası ilave edilip kavurma işlemine devam edilir. Karışımın üzerine 5-6 bardak sıcak su konup etler yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakılır. Kaynayan etin üzerine ayıklanıp yıkanmış yeşil mercimek ilave edilerek pişirilir. Mercimek pişince nohut, loğlaz (börülce), taze pirpirim, bulgur, dövülmüş sarımsak, sumak ekşisi ve tuz eklenir. Pirpirimler yumuşayıncaya kadar hafif ateşte pişirme işlemine devam edilir. Kızdırılmış sadeyağ veya zeytinyağına kırmızıbiber ve kuru nane eklenerek yemeğin üzerine gezdirilerek dökülür ve 10-15 dakika dinlendirildikten sonra servis yapılır.