GAZİANTEP PİRİNÇLİ BÖREĞİ

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: 

Gaziantep Pirinçli Böreği; buğday unu, yoğurt, üzüm sirkesi, yumurta, tuz, zeytinyağı ve su ile hazırlanan hamurun; yarım ay şeklinde 8-10 cm çapında açılarak, içine koyun kıyması, pirinç, kuru soğan, tuz, baharat, sadeyağ veya tereyağı ve su ile hazırlanan iç harç konup; sıvı yağda kızartılarak sıcak servis edilen, Gaziantep ilinde üretilen börektir. İç harca isteğe bağlı olarak, coğrafi işaret olarak 27 sayı ile tescilli Antep Fıstığı içi ile soyulmuş badem içi ilave edilebilir. Gaziantep ilinde haspir olarak bilinen aspir çiçeği baharatı kullanılır. 

Gaziantep Pirinçli Böreği Gaziantep ilinde uzun bir geçmişe sahiptir. Coğrafi sınırın mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınırla ün bağı bulunur. 

Üretim Metodu: 

Gaziantep Pirinçli Böreği için gerekli bileşenler (16-20 adet) ve üretim aşamalarına aşağıda yer verilmektedir. 

Hamur bileşenleri: 

  • 180-200 g buğday unu 
  • 90-110 g yoğurt 
  • 100-150 ml su 
  • 2-2,5 g tuz 
  • 2-4 ml üzüm sirkesi 
  • 1 adet yumurta 
  • 20 ml zeytinyağı İç harç bileşenleri: 
  • 175-200 g pirinç 
  • 200-300 ml su 
  • 200-250 g koyun kıyması 
  • 120-130 g (1 adet) kuru soğan 
  • 2-3 g tuz 
  • 4-6 g karabiber 
  • 20-25 g sadeyağ / tereyağı 
  • 2-4 g haspir 
  • 30 g soyulmuş badem içi (isteğe bağlı) 
  • 30 g soyulmuş Antep Fıstığı içi (isteğe bağlı) 
  • Kızartmak için 1 l sıvı yağ (zeytinyağı veya ayçiçek yağı)  Hamuru açmak için 30 g buğday unu 

İç harcın hazırlanması: Koyun kıyması bir tavada, suyunu çekinceye kadar kavrulur. Üzerine sadeyağ / tereyağı ve ince doğranmış soğan ilave edilerek kavurmaya devam edilir. Soğanlar yumuşayınca tuz ve karabiber ilave edilerek ocaktan alınır. Başka bir kapta pirinç, su, haspir ve tuz, karışım suyunu çekinceye kadar pişirilir. Üzerine kavrulmuş soğanlı kıyma ile isteğe bağlı olarak Antep Fıstığı ve badem içi ilave edilip karıştırılır. 

Hamurun hazırlanması: Buğday unu yoğurma kabına alınır ve ortası açılır. Orta kısmına yoğurt, sirke, yumurta, zeytinyağı ve tuz konur. Azar azar su ilave edilir ve kenardaki undan ortaya alınarak tüm malzeme yoğurulur. İstenilen kıvamda bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edilir (gerekirse biraz daha un eklenebilir). Hamurun üzeri nemli bir bezle örtülür ve oda sıcaklığında 40-45 dakika dinlendirilir. 

Dinlenen hamurdan ortalama 30 g parçalar koparılır ve avuç içinde yuvarlayarak 16-20 adet beze yapılır. Her bir beze hafif unlanmış bir tezgâhta merdane ile yaklaşık 8-10 cm çapında açılır ve hamurun yarısına pirinçli harçtan yayılır. Diğer tarafı üzerine kapatılır ve kenar kısımlarının açılmaması için işaret parmağı ile bastırılır. Bir kenarı düzgün bir şekilde kesilir. Tüm bezeler bu şekilde hazırlanır ve bir tepsiye yerleştirilir. 

Sıvı yağ derin bir tavaya alınarak yeterli sıcaklığa geldiğinde börekler içine konulur. Böreklerin her iki tarafı kızarıncaya kadar çevrilerek kızartılması tamamlanır. Gaziantep Pirinçli Böreğinin sıcak olarak servisi yapılır. 

Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler: 

Gaziantep Pirinçli Böreği Gaziantep ilinde uzun bir geçmişe sahiptir. Gaziantep ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınırla ün bağı bulunan Gaziantep Pirinçli Böreğinin tüm üretim aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleşir. 

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :Mahreç işareti
  • Dosya Numarası :C2021/000469
  • Başvuru Tarihi :08.11.2021
  • Tescil Numarası : 1545
  • Tescil Tarihi : 20.02.2024
  • Ürün Grubu : Börek / Fırıncılık ve pastacılık mamulleri, hamur işleri, tatlılar
  • İl : Gaziantep
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
  • Durum : Tescilli
  • Adres :İncilipınar Mah. Şehit Yusuf Erin Caddesi Büyükşehir Belediyesi Binası Şehitkâmil GAZİANTEP