GAZİANTEP ÖZ ÇORBA / ANTEP ÖZ ÇORBA

Gaziantep Öz Çorba / Antep Öz Çorba, dövme (aşurelik buğday), süzme yoğurt, tavuk suyu ya da kemikli et suyu, coğrafi işaret olarak tescilli Antep Fıstığı ve badem kullanılarak hazırlanan bir çorbadır. Çorba yapımında kullanılan dövme, süzgeçten geçirilmek suretiyle ezilerek kullanılır. Gaziantep Öz Çorba / Antep Öz Çorba Gaziantep mutfağının en bilinen çorbalarından bir tanesidir. Özellikle davetlerde ikram edilir. Her mevsim sıklıkla tüketilir. Üretim Metodu: 4-5 porsiyon Gaziantep Öz Çorba / Antep Öz Çorba için gerekli malzemeler:  Dövme (aşurelik buğday) 100-150 g  Kemikli et suyu veya tavuk suyu 1-1,5 lt  Süzme yoğurt 480-500 g  Yumurta 1 adet  Sadeyağ / tereyağı 40-60 g / 20-40 g  Antep Fıstığı (soyulmuş fıstık içi ) 30-50 g  Badem 15 -20 g  Tarçın (isteğe bağlı) Gaziantep Öz Çorba / Antep Öz Çorba için dövme (aşurelik buğday) bir gece önce yıkanıp, üzerini bir parmak üstünde kapatacak şekilde su eklenerek gece boyunca bekletilir. Ertesi gün buğdayın ıslanma suyu süzülür ve bir tencereye alınır. Üzerine 5-6 bardak su eklenerek kaynatılır. Kaynamaya başlayınca köpüğü (kef) alınır. Buğdaylar biraz şişince 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek kaynatılmaya devam edilir. Buğdayın iyice pişip suyunun iyice azalması gerekir. Pişen buğday biraz soğuyunca önce ezilir veya mutfak robotundan, sonra da ise süzgeçten geçirilir. Buğdayın kabukları süzgecin üzerinde kalır. İyice pişmiş ve süzgeçten geçirilmiş buğdaya buğday özü denir. Buğday özü bir tencereye alarak 5-6 bardak kemikli et suyu veya tavuk suyu ile sürekli karıştırılarak kaynatılır. Başka bir tencerede süzme yoğurt, yumurta ve zeytinyağı iyice karıştırılır. Hafif ateşte sürekli aynı yönde karıştırmaya devam ederek kaynama noktasına yaklaşıncaya kadar pişirilir. Buğday özü ve et suyuna yoğurtlu karışım yavaş yavaş karıştırılarak eklenir. Çorba hafif bir şekilde kabarmaya başlayana kadar kaynatılıp sonrasında ateşten alınır. Antep Fıstığı ve badem suda yaklaşık 5 dakika haşlanıp soğutulur. Dışındaki kabuğu soyulup bir tavada sadeyağda veya tereyağında hafif pembeleşinceye kadar kavrularak çorbaya eklenir. Kalan yağ isteğe bağlı olarak tarçınla beraber üstüne gezdirilerek servis edilir.

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :MAHREÇ İŞARETİ
  • Dosya Numarası :C2020/156
  • Başvuru Tarihi :29.06.2020
  • Tescil Numarası : 666
  • Tescil Tarihi : 09.02.2021
  • Ürün Grubu : Yemekler ve Çorbalar
  • İl : GAZİANTEP
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
  • Durum : TESCİLLİ
  • Adres :İncilipınar Mah. Şehit Yusuf Erin Caddesi Büyükşehir Belediyesi Binası Şehitkâmil GAZİANTEP