Gaziantep Mumbar Dolması / Antep Mumbar Dolması

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: Gaziantep Mumbar Dolması/ Antep Mumbar Dolması, alışılagelmiş adı ile bölgede mumbar olarak bilinen koyun bağırsağının; koyun kıyması ve genellikle bulgur ya da tercihe göre pirinç kullanılarak yapılan iç harcı ile doldurularak hazırlanan Gaziantep iline özgü bir yemektir. Bölgede halk arasında ‘‘bumbar’’ olarak da bilinir. Genellikle kurban bayramlarında yapılan, yapımı zahmetli ve ustalık becerisi gerektiren bir yemektir. Genellikle pişirildikten sonra sadeyağ veya tereyağında kızartılarak dış yüzeyi gevrek hale getirilir. Gaziantep Mumbar Dolması / Antep Mumbar Dolmasının, üretildiği Gaziantep ili ile bilinirliliği ve ün bağı bulunur. Üretim Metodu: Gaziantep Mumbar Dolması / Antep Mumbar Dolması (5-6 kişilik menü için) Bileşen Listesi: 1 kg koyun mumbarı, 300-500 g koyun kıyması (yağlı), 300-400 g bulgur, 300-400 g (isteğe göre) pirinç, 30-50 g domates salçası, 30-50 g biber salçası, 25-35 g sadeyağ / tereyağı, 40-100 g kuru soğan, 3-4 diş sarımsak, 3-7 g karabiber, 1-2 tatlı kaşığı tuz, 1-2 yemek kaşığı (isteğe göre) kırmızı pul biber, Yarım çay kaşığı (isteğe göre) yenibahar. Mumbarın temizlenerek bekletileceği sirkeli suyu hazırlamak için: 0,5 litre sirke, yeterince su, portakal kabuğu veya limon kabuğu 1 adet (isteğe göre). Gaziantep Mumbar Dolması / Antep Mumbar Dolması Hazırlanması: Gaziantep Mumbar Dolması / Antep Mumbar Dolması hazırlanırken; mumbarların iç ve dış her iki tarafının çevrilerek iyice temizlenmesi, sirkeli suda bekletilmesi gerekir. Yıkanan mumbar ters çevrilerek suyun altında bıçak yardımıyla kazınarak temizlenir. Tuz ve soğan ile ovulur. İçerisinde sirkeli su bulunan yeterli büyüklükteki bir kapta 2-3 saat kadar bekletilir. Kullanılacak olan mumbar, başta Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları mevzuatı ve ilgili gıda mevzuatına uygun olmalıdır. Bileşen listesinde verilen bileşenler karıştırılarak iç harcı hazırlanır. Gaziantep Mumbar Dolması / Antep Mumbar Dolması genellikle bulgur ile yapılır ancak tercihe göre pirinç ile de hazırlanabilir. Mumbar tekrar yıkanarak yağlı kısmı içe gelecek şekilde dolma doldurmada kullanılan aparatlar yardımı ile çevrilerek doldurulur. Gaziantep Mumbar Dolması / Antep Mumbar Dolması hazırlanmasında; mumbarların delinmeden, yırtılmadan temizlenmesi ve doldurulmasına dikkat edilir. Mumbarın pişerken patlamaması için, içi çok fazla doldurulmaz. Uçları bağlanarak birkaç yerinden şişle delinir. Tencereye dizilip, dolmaların üstünü geçecek kadar yeterince su ilave edilerek pişirilir. Pişirilen mumbarlar tencereden çıkarılarak tavaya alınır. Eritilmiş tereyağı veya sadeyağda gevrek hale gelinceye kadar kızartılır. Gaziantep Mumbar Dolması / Antep Mumbar Dolmasının; sıcak olarak servis edilmesi ve tüketilmesi tavsiye edilir. Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler: Gaziantep Mumbar Dolması / Antep Mumbar Dolması, Gaziantep ili ile özdeşleşen, uzun yıllardır bölgesinde bilinen ve yörenin kültürel birikimi ile günümüze ulaşan, üretiminin her aşamasında ustalık becerisi gerektiren bir üründür. Bu sebeple ürünün tüm üretim aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleşmelidir.

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :Mahreç işareti
  • Dosya Numarası :C2020/184
  • Başvuru Tarihi :08.07.2020
  • Tescil Numarası : 821
  • Tescil Tarihi : 06.08.2021
  • Ürün Grubu : Yemek / Yemekler ve çorbalar
  • İl : GAZİANTEP
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
  • Durum : Tescilli
  • Adres :İncili Pınar Mah. Şehit Yusuf Erin Cad. Büyükşehir Belediyesi Şehitkamil GAZİANTEP