GAZİANTEP MUHAMMARASI

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: 

Gaziantep Muhammarası; taze kırmızı biber ya da kırmızı pul biberin, peksimet / galeta unu, ceviz içi, nar ekşisi ve çeşitli baharatlarla karıştırılması ile elde edilen, kahvaltılık sos ya da meze olarak tüketilen, servisi soğuk olarak yapılan bir yiyecektir. 

Gaziantep mutfağında önemli bir yere sahip olan Gaziantep Muhammarasının geçmişi eskiye dayanır ve coğrafi sınır ile arasında ün bağı bulunur. 

Üretim Metodu: 

Gaziantep Muhammarasının Bileşenleri (5-6 kişilik): 

  • 250-300 g taze kırmızı biber / 70-90 g kırmızı pul biber 
  • 30-40 g kırmızı pul biber (taze biber ile yapılıyorsa) 
  • 100-200 ml zeytinyağı 
  • 80-160 g ceviz içi (iri dövülmüş) 
  • 6-7 tane peksimet / 70-90 g galeta unu 
  • 15-20 ml nar ekşisi 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 50-75 ml su 
  • 3-6 g kimyon 
  • 2-3 g karabiber 
  • İsteğe bağlı yenibahar 
  • Tuz
  • Süslemek için 1-2 dal maydanoz ya da 2 adet ceviz içi Gaziantep Muhammarasının Hazırlanması: 

Taze biberli Gaziantep Muhammarası: 

Taze kırmızı biberler ayıklanıp yıkandıktan sonra kıyma makinesinde ya da doğrayıcıda çekilir. Üzerine galeta unu / çekilmiş peksimet, dövülmüş ceviz içi, kimyon, kırmızı pul biber ve su ilave edilerek iyice karıştırılır. Limon suyu, nar ekşisi, tuz ve zeytinyağı eklenerek tekrar iyice karıştırılır. Üzeri tercihe göre maydanoz yaprakları veya ceviz içi ile süslenerek servisi yapılır. 

Pul biberli Gaziantep Muhammarası: 

200 ml zeytinyağı pul biberle karıştırılarak dinlendirilir. Peksimetler suyla ıslatılıp suyu sıkılır, ceviz içi ve pul biberli zeytinyağı ile iyice karıştırılır. Bu karışıma karabiber, yenibahar, kimyon, nar ekşisi, tuz ve limon suyu ilave edilerek tekrar karıştırılır. Üzeri tercihe göre maydanoz yaprakları veya ceviz içi ile süslenerek servis yapılır. 

                 

Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler: 

Gaziantep Muhammarasının geçmişi eskiye dayanır ve Gaziantep ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunan Gaziantep Muhammarasının tüm üretim aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleştirilir. 

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :Mahreç İşareti
  • Dosya Numarası :C2021/000227
  • Başvuru Tarihi :02.06.2021
  • Tescil Numarası : 1073
  • Tescil Tarihi : 11.04.2022
  • Ürün Grubu : Yiyecekler için çeşni / lezzet vericiler, soslar ve tuz
  • İl : Gaziantep
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
  • Durum : Tescilli
  • Adres :İncili Pınar Mah. Şehit Yusuf Erin Cad. Büyükşehir Belediyesi Şehitkâmil GAZİANTEP