Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Gaziantep Muhammarası; taze kırmızı biber ya da kırmızı pul biberin, peksimet / galeta unu, ceviz içi, nar ekşisi ve çeşitli baharatlarla karıştırılması ile elde edilen, kahvaltılık sos ya da meze olarak tüketilen, servisi soğuk olarak yapılan bir yiyecektir.
Gaziantep mutfağında önemli bir yere sahip olan Gaziantep Muhammarasının geçmişi eskiye dayanır ve coğrafi sınır ile arasında ün bağı bulunur.
Üretim Metodu:
Gaziantep Muhammarasının Bileşenleri (5-6 kişilik):
Taze biberli Gaziantep Muhammarası:
Taze kırmızı biberler ayıklanıp yıkandıktan sonra kıyma makinesinde ya da doğrayıcıda çekilir. Üzerine galeta unu / çekilmiş peksimet, dövülmüş ceviz içi, kimyon, kırmızı pul biber ve su ilave edilerek iyice karıştırılır. Limon suyu, nar ekşisi, tuz ve zeytinyağı eklenerek tekrar iyice karıştırılır. Üzeri tercihe göre maydanoz yaprakları veya ceviz içi ile süslenerek servisi yapılır.
Pul biberli Gaziantep Muhammarası:
200 ml zeytinyağı pul biberle karıştırılarak dinlendirilir. Peksimetler suyla ıslatılıp suyu sıkılır, ceviz içi ve pul biberli zeytinyağı ile iyice karıştırılır. Bu karışıma karabiber, yenibahar, kimyon, nar ekşisi, tuz ve limon suyu ilave edilerek tekrar karıştırılır. Üzeri tercihe göre maydanoz yaprakları veya ceviz içi ile süslenerek servis yapılır.
Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler:
Gaziantep Muhammarasının geçmişi eskiye dayanır ve Gaziantep ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunan Gaziantep Muhammarasının tüm üretim aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleştirilir.