GAZİANTEP MALHITALI KÖFTESİ / GAZİANTEP MERCİMEKLİ KÖFTESİ

Gaziantep Malhıtalı Köftesi/ Gaziantep Mercimekli Köftesi Gaziantep mutfağının en önemli yemeklerinden bir tanesidir. İnce bulgur (simit) ve kırmızı mercimek kullanılarak hazırlanır. Adını Gaziantep’te kırmızı mercimeğe halk arasında “malhıta” denmesinden alır. Gaziantep Malhıtalı Köftesinin / Gaziantep Mercimekli Köftesinin üretiminde; diğer mercimek köftelerinden farklı olarak, mevsimine göre taze veya kuru tarhun kullanılır. Gaziantep Malhıtalı Köftesi / Gaziantep Mercimekli Köftesi yöresel usulde sıkılarak şekillendirilir. Köfteyi sıkmak için iki el beraber kullanılır. Altta kalan avuç çukurlaştırılarak içine iki üç ceviz büyüklüğünde köfte harcı konur, diğer el ile üzeri kapatılarak şekil verilir. Sıkılan köfteler tabağa alınır ve genellikle yanında turp, tere, turşu ve ayran ile servis edilir. Üretim Metodu: 5-6 porsiyon Gaziantep Malhıtalı Köftesi / Gaziantep Mercimekli Köftesi için gerekli malzemeler:  Malhıta (kırmızı mercimek) 300-400 g  Simit (ince bulgur) 300-400 g  Kuru sarımsak 30-50 g  Kuru soğan 140-180 g  Taze soğan 80-150 g  Taze sarımsak (isteğe bağlı) 50-150 g  Maydanoz 50-80 g  Tarhun (taze/kuru) 15-30 \ 5-10 g  Biber salçası 30-50 g  Domates salçası 18-30 g  Kırmızı toz biber 18-30 g  Zeytinyağı 130-180 g  Tuz 5-10 g  Kimyon (isteğe bağlı) 3-5 g Gaziantep Malhıtalı Köftesi / Gaziantep Mercimekli Köftesi hazırlanırken, malhıta (kırmızı mercimek) iyice yıkanıp bir tencereye alınır ve üstünü geçecek kadar su koyularak kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca köpüğü (kefi) alınır, ocağın altı kısılarak pişmeye bırakılır. Pişen malhıta, koyu bir çorba kıvamında olmalıdır. Malhıta pişerken diğer tarafta kuru soğan ve sarımsak ince ince doğranır. Soğanın bir kısmı yağda kavrularak, bir kısmı da çiğ olarak köfteye eklenir. Ayrıca taze soğan ve taze sarımsak, maydanoz ve taze tarhun ince ince ve ayrı ayrı doğranır. Pişen malhıtanın içine simit (ince bulgur), domates salçası, biber salçası ve tuz ilave edilerek karıştırılır, ağzı kapatılarak simidin şişmesi beklenir. Diğer tarafta da zeytinyağı içine ince doğranmış kuru soğan ocakta pembeleşinceye kadar iyice kavrulur. Ateşten alındıktan 1-2 dakika sonra içerisine toz biber eklenip karıştırılır. Malhıta ve simit karışımı yoğrulacak kadar soğuyunca, köfte leğenine (yoğurma kabına) alınır ve içerisine ince doğranmış olan kuru soğan ve sarımsak eklenerek 5-6 dakika yoğrulur. Karışımın içerisine daha sonra taze soğan, taze sarımsak, taze tarhun ve maydanoz ilave edilir ve üzerine kavrulmuş soğan ve yağ karışımı dökülür. Köfte karıştırılır. Eğer kuru tarhun kullanılacak ise tarhun, saplarından ayrılarak karışımın içine avuç içinde ovalanarak ilave edilir. Yoğurma işlemi bitince köfte yöresel usulde sıkılarak şekillendirilir. Köfteyi sıkmak için iki el beraber kullanılır. Altta kalan avuç çukurlaştırılarak içine iki üç ceviz büyüklüğünde köfte harcı konur, diğer el ile üzeri kapatılarak şekil verilir. Sıkılan köfteler tabağa alınır ve genellikle yanında turp, tere, turşu ve ayran ile servis edilir.

• Dosya Numarası : C2020/121
  • Başvuru Tarihi : 09.06.2020