GAZİANTEP MALHITALI AŞI / LAPASI

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: 

Gaziantep Malhıtalı Aşı / Lapası, kırmızı mercimek, pilavlık bulgur, domates ve biber salçaları, kuru soğan, zeytinyağı veya tereyağı, kırmızı pul biber, su ve isteğe bağlı olarak tuz kullanılarak üretilen yemektir. Kırmızı mercimek su ile pişirilerek salçalar ve tuz eklenir. Pilavlık bulgur ilave edilerek pişirmeye devam edilir. Pişen kırmızı mercimek ve bulgurun üzerine kavrulmuş soğanlı kırmızıbiberli yağ ilave edilerek sıcak olarak servis edilir. Coğrafi sınırda kırmızı mercimeğe, malhıta denir.  

Gaziantep Malhıtalı Aşı/Lapasının geçmişi eskiye dayanır. Gaziantep ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınırla ün bağı bulunan Gaziantep Malhıtalı Aşı/ Lapasının tüm üretim aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleşir. 

Üretim Metodu: 

Gaziantep Malhıtalı Aşı / Lapası için bileşenler: 

  • 270-360 g kırmızı mercimek 
  • 160-240 g pilavlık bulgur   45-60 g domates salçası  45-60 g biber salçası  1 adet orta boy kuru soğan 
  • 1,2-1,5 l su 
  • 150-200 g zeytinyağı veya tereyağı 
  • 15-20 g kırmızı pul biber  8-12 g tuz (isteğe bağlı) 

Gaziantep Malhıtalı Aşı / Lapasının hazırlanması: 

Kırmızı mercimek yıkanır ve bir tencerede su ile kaynatılır. Suyun yüzeyinde oluşan köpükler uzaklaştırılır. 15-20 dakika sonra kırmızı mercimek yumuşayınca, üzerine tuz, biber salçası ve domates salçası eklenip 2-3 dakika daha kaynatıldıktan sonra pilavlık bulgur ilave edilerek pişirmeye devam edilir. Kuru soğan ince doğranır, zeytinyağı veya tereyağı ile bir tavada kavrulur. Kırmızı pul biber ilave edildikten sonra, pişmiş olan aşın üzerine gezdirilerek dökülür. Gaziantep Malhıtalı Aşı / Lapasının servisi, sıcak olarak yapılır. 

Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler: 

Gaziantep Malhıtalı Aşı/ Lapasının geçmişi eskiye dayanır. Gaziantep ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınırla ün bağı bulunan Gaziantep Malhıtalı Aşı / Lapasının tüm üretim aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleşir. 

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :Mahreç işareti
  • Dosya Numarası :C2021/000498
  • Başvuru Tarihi :29.11.2021
  • Tescil Numarası : 1292
  • Tescil Tarihi : 19.12.2022
  • Ürün Grubu : Yemek / Yemekler ve çorbalar
  • İl : Gaziantep
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
  • Durum : Tescilli
  • Adres :İncilipınar Mah. Şehit Yusuf Erin Caddesi Büyükşehir Belediyesi Binası Şehitkamil GAZİANTEP