GAZİANTEP LEBENİYE ÇORBASI / ANTEP LEBENİYE ÇORBASI

Gaziantep Lebeniye Çorbası / Antep Lebeniye Çorbası; süzme yoğurt, kıyma, nohut ve pirinç ile hazırlanan yöresel bir çorbadır. Gaziantep Lebeniye Çorbasının / Antep Lebeniye Çorbasının ayırt edici özelliğini, üretiminde kullanılan malzemeler ve coğrafi sınıra özgü üretim metodu sağlar. Gaziantep Lebeniye Çorbası / Antep Lebeniye Çorbası coğrafi sınırda uzun geçmişe sahiptir ve Gaziantep mutfağı ile ilgili olarak yayımlanmış birçok yemek kitabı, tanıtıcı film ve bilimsel makalede yer almıştır. Bu sebeple Gaziantep Lebeniye Çorbasının / Antep Lebeniye Çorbasının coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. Üretim Metodu: Malzemeler 100-150 g koyun kıyma 90-180 g pirinç 60-100 g nohut 10-15 g tuz 450-600 g süzme yoğurt 1 adet yumurta 20-60 g zeytinyağı 20-40 g sadeyağ 2,5-4 g kuru nane 5-10 g karabiber Yapılışı Kıyma bir tencerede kavrulur. Üzerine yıkanmış pirinç, tuz, önceden haşlanmış nohut ve 6-7 bardak su ilave edilerek orta ateşte kaynatılır. Ayrı bir tencerede süzme yoğurt, yumurta ve zeytinyağı hafif ateşte 5-6 dakika pişirildikten sonra kıymalı karışımın içine ilave edilerek yavaş yavaş karıştırılır. Bir tavada kızdırılan sadeyağın içine kuru nane ve karabiber eklenir Bu karışım çorbanın üzerine gezdirilerek sıcak olarak servis edilir.

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :MAHREÇ İŞARETİ
  • Dosya Numarası :C2020/159
  • Başvuru Tarihi :29.06.2020
  • Tescil Numarası : 756
  • Tescil Tarihi : 15.05.2021
  • Ürün Grubu : Yemekler ve Çorbalar
  • İl : GAZİANTEP
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
  • Durum : TESCİLLİ
  • Adres :İncilipınar Mah. Şehit Yusuf Erin Caddesi Büyükşehir Belediyesi Binası Şehitkâmil GAZİANTEP