GAZİANTEP KUYMAĞI / ANTEP KUYMAĞI

Gaziantep Kuymağı / Antep Kuymağı; un, şeker, sadeyağ veya tereyağı temel malzemeleri kullanılarak hazırlanan yöresel tatlıdır. Gaziantep’te eskiden beri yeni doğum yapmış lohusalar için pişirilen bu tatlı zamanla yaygınlaşıp ticarete konu olmuştur. Tatlının ayırt edici özelliği servis hazırlığının iki aşamadan oluşması ve en son aşamasında eritilen sadeyağ veya tereyağın kâselere bölünüp sıcak servis edilmesidir. Ayrıca kıvamının meyaneye benzemesidir. Gaziantep yöresinin tatlıları arasında kullanılan malzemeler ve hazırlık süreci olarak özel bir yeri bulunur. Gaziantep Kuymağı / Antep Kuymağı adı ile meşhur olan bu tatlı yörenin maddi kültürel mirasları arasında yer alır. Üretim Metodu: Malzemeler: 2-4 kişilik 1 bardak un, 2 dolu yemek kaşığı sadeyağ veya tereyağı, 1 su bardağı şeker veya yarım su bardağı sıvı pekmez 4-5 bardak su, İsteğe göre toz tarçın, ceviz, 27 sayı ile tescilli coğrafi işaret Antep Fıstığı veya karabiber Hazırlanışı: Kullanılacak sadeyağ veya tereyağın yarısı ile un bir tencereye alınır. Unun topaklanmaması için sürekli karıştırılarak pembeleşinceye kadar kavrulur. Kavrulan un, soğumaya bırakılır. Diğer tarafta, bir kap içerisinde suya şeker veya pekmez eklenerek suyla karışarak erimesi sağlanır. Soğuyan unun üzerine, şekerli ya da pekmezli su yavaş yavaş eklenerek pürüzsüz olana kadar sürekli karıştırılır. Bu iş için çırpma teli kullanılması işlemi kolaylaştırır. Tüm karışım tekrar ocağa alınır. Karışım, orta-kısık ateşte un kokusu gidip koyulaşmaya ve boza kıvamına gelinceye kadar sürekli karıştırılarak pişirilir. Gaziantep Kuymağı / Antep Kuymağı sıcak halde kâselere koyularak servise hazır hale getirilir. Ardından kalan sadeyağ veya tereyağı eritilip servis kâselerindeki kuymağın üzerine paylaştırılarak dökülür. İsteğe göre üzerine tarçın, ceviz, Antep Fıstığı ve karabiber serpilerek sıcak olarak servis edilir.

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :MAHREÇ İŞARETİ
  • Dosya Numarası :C2020/179
  • Başvuru Tarihi :07.07.2020
  • Tescil Numarası : 620
  • Tescil Tarihi : 07.12.2020
  • Ürün Grubu : Kuymak / Fırıncılık ve pastacılık mamulleri, hamur işleri, tatlılar
  • İl : GAZİANTEP
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : GAZİANTEP'İ GELİŞTİRME VAKFI
  • Durum : TESCİLLİ
  • Adres : İncilipınar Mah. 36004 Nolu Cad. No:6 Şehitkamil GAZİANTEP