GAZİANTEP KÜŞLEME KEBABI / ANTEP KÜŞLEME KEBABI

Gaziantep Küşleme Kebabı / Antep Küşleme Kebabı kuzu küşleme etinin, tuz ve zeytinyağı ile karıştırılıp mangalda pişirilmesi ile hazırlanan yöresel bir kebaptır. Gaziantep Küşleme Kebabı / Antep Küşleme Kebabı uzun yıllardır Gaziantep’te üretilmekte ve tüketilmektedir. Kuzu bonfile olarak da bilinin küşleme, bir kuzudan her biri yaklaşık iki parmak kalınlığında ve sadece 2 parça halinde çıkarılabilen ve yaklaşık 17-18 cm uzunluğunda ve 150-200 g ağırlığında olan bir et türüdür. Küşleme kuzu sırtının ortasından, bel kemiğinin iki tarafından çıkarılır. Yağsızdır ve sinirsiz olması nedeniyle son derece yumuşaktır. Gaziantep Küşleme Kebabı / Antep Küşleme Kebabı da bu yumuşak ve lezzetli etin herhangi bir karışım ya da baharat kullanılmadan sadece tuz ve zeytinyağıyla harmanlanıp pişirilmesi şeklinde üretilir. Gaziantep mutfağında önemli bir yeri olan Gaziantep Küşleme Kebabı / Antep Küşleme Kebabı her mevsim yapılarak tüketilebilir. Üretim Metodu: 1 Porsiyon Gaziantep Küşleme Kebabı / Antep Küşleme Kebabı için gerekli malzemeler:  Kuzu Küşleme (150-200 g)  Tuz (2-5 g)  Zeytinyağı (15-25 g) Küşleme doğası gereği yumuşak ve kendinden lezzetli bir et olduğundan herhangi bir baharat veya karışım ile tatlandırmaya gerek yoktur. Küşleme iri iri kesilerek hafif tuz ve zeytinyağı ile marine edilir. Marine edilmiş küşleme etleri, köşeli şişlere dizilir. Daha sonra kebabı pişirmek için odun kömürlü mangal hazırlanır. Mangaldaki kömür, alevlendirilmeden iyice köz haline getirilir. Bu amaçla mangalın alt hava delikleri kapatılır. Ateşin harının geçmesi beklenir ve daha sonra kebap, dört yanı çevrilerek yakmadan pişirilir. İdeal pişirilme miktarı orta pişmiştir. Gaziantep Küşleme Kebabı / Antep Küşleme Kebabı, ince pide ekmek, maydanoz piyazı, közlenmiş biber ve domates ile servis edilir.

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :MAHREÇ İŞARETİ
  • Dosya Numarası : C2020/122
  • Başvuru Tarihi : 09.06.2020
  • Tescil Numarası : 664
  • Tescil Tarihi : 09.02.2021
  • Ürün Grubu : Yemekler ve Çorbalar
  • İl : GAZİANTEP
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
  • Durum : TESCİLLİ
  • Adres :İncilipınar Mah. Şehit Yusuf Erin Caddesi Büyükşehir Belediyesi Binası Şehitkâmil GAZİANTEP