GAZİANTEP KABAKLAMA / ANTEP KABAKLAMA

Gaziantep Kabaklama / Antep Kabaklama, mevsimine göre kışlık kabakların (Cucurbita mixta) veya yazlık kabakların (Cucurbita pepo) et ve nohut ile birlikte pişirilmesi suretiyle yapılan, acılı ve ekşili bir yöresel yemektir. Gaziantep Kabaklama / Antep Kabaklama yemeği, Antep mutfak kültürü içinde yer alır ve geçmişi eskiye dayanır. Kabağın dağılmayacak şekilde iyice pişmesi için yemeğe, limon suyu veya sumak ekşisi eklenir. Bu işlemin, kabaklar yumuşamadan hemen önce yapılması gerekir. Mevsimine göre kışlık veya yazlık kabak kullanılarak üretilen Gaziantep Kabaklama / Antep Kabaklama için ustalık becerisi gerektiren bu aşama, ürünün coğrafi sınıra özgü üretim metodunun önemli bir kısmını oluşturur. Bu sebeplerle Gaziantep Kabaklamanın / Antep Kabaklamanın coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. Üretim Metodu: 5 - 6 kişilik Gaziantep Kabaklama / Antep Kabaklama hazırlamak için malzemeler: 1,5 - 2 kg kışlık veya yazlık kabak 400 - 600 g parça et veya kemikli et 100 - 150 g kuru soğan 30 - 50 g domates salçası 30 - 50 g biber salçası 3 - 6 diş sarımsak 8 - 14 g limon suyu veya sumak ekşisi Sos için malzemeler: 30 - 75 g sadeyağ veya zeytinyağı 8 - 10 g kırmızı toz biber 3 - 7 g karabiber 1 - 4 g kuru nane Gaziantep Kabaklama / Antep Kabaklama, kış aylarında kışlık kabaklarla, yaz aylarında ise yazlık kabaklarla yapılır. Etler iyice yıkanır, tencereye konur, kaynatılır ve üzerinde oluşan köpükler (kefler) alınır. Bir gece önceden ıslatılmış nohutlar ilave edilerek et ve nohut iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Kabaklar soyulur, iç çekirdekleri çıkarılır ve 2 - 4 cm büyüklüğünde doğranır. Pişen et ve nohudun üzerine kabaklar ve doğranmış soğan ilave edilir. Başka bir kapta, biber salçası, domates salçası ve yemeğin suyundan bir miktar karıştırılarak homojen hale getirilip yemeğin üzerine eklenir. İstenilen miktarda tuz ilave edilerek kabaklar yumuşamaya başlayana kadar tencerenin kapağı kapalı şekilde pişirilir. Kabaklar yumuşayınca sarımsak ve limon suyu ya da sumak ekşisi ilave edilerek pişirme işlemi sonlandırılır. Kızdırılmış yağın içine nane, karabiber ve kırmızıbiber ilave edilip karıştırarak sos elde edilir ve bu sos yemeğin üzerine gezdirilerek servis edilir.

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :MAHREÇ İŞARETİ
  • Dosya Numarası :C2020/178
  • Başvuru Tarihi :07.07.2020
  • Tescil Numarası : 779
  • Tescil Tarihi : 03.06.2021
  • Ürün Grubu : Yemekler ve Çorbalar
  • İl : GAZİANTEP
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
  • Durum : TESCİLLİ
  • Adres :İncili Pınar Mah. Semt Şehit Yusuf Erin Cad. Büyükşehir Belediyesi No: 41 Şehitkâmil GAZİANTE