GAZİANTEP İÇLİ KÖFTESİ/ ANTEP İÇLİ KÖFTESİ

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: 

Gaziantep İçli Köftesi /Antep İçli Köftesi; bulgur ve kıyma ile hazırlanan dış harcın kavrulmuş kıyma, 27 sayı ile coğrafi işaret olarak tescilli Antep Fıstığı ve ceviz içeren iç harç ile doldurulması, yağda kızartılması veya suda haşlanması suretiyle pişirilen içli köftedir. Uçları kapalı olup mekik veya ince uzun silindir şeklindedir. 

Gaziantep İçli Köftesinin /Antep İçli Köftesinin ayırt edici özelliği içerisinde ceviz ve Antep Fıstığı bulunmasıdır. Gaziantep İçli Köftesi / Antep İçli Köftesi yörede uzun geçmişe sahiptir ve Gaziantep mutfağı ile ilgili olarak yayımlanmış birçok yemek kitabı, tanıtıcı film ve bilimsel makalede yer almıştır. Bu sebeple Gaziantep İçli Köftesinin /Antep İçli Köftesinin, coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.  

Üretim Metodu: 

İç Harcı İçin Malzemeler: 

  • 500-750 g yağlı koyun kıyma 
  • 300-500 g kuru soğan 
  • 30-60 g sadeyağ / zeytinyağı 
  • 40-80 g ceviz içi 
  • 40-60 g Antep Fıstığı içi (iç kabuğu soyulmuş) 
  • 40-60 g badem içi (iç kabuğu soyulmuş) (isteğe göre) 
  • 3-5 g karabiber 
  • 3-5 g yenibahar   6-9 g tuz 

İç Harcın Yapılışı: 

Soğanlar soyularak ince doğranır. Ceviz içi iri parçalar halinde doğranır ya da iri kalacak şekilde havanda dövülür. 40-60 g Antep Fıstığı içi, üzerini aşacak kadar suda bir taşım kaynatılıp süzülerek dış zarı soyulur. Yağlı kıyma sadeyağ / zeytinyağı ile kavrulur. Doğranmış olan soğanlar eklenerek, soğanlar şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. Karabiber ve yenibahar eklenir. Ceviz içi ve kabuğu soyulmuş Antep Fıstığı eklenerek soğumaya bırakılır. 

Dış Harcı İçin Malzemeler: 

  • 400-500 g çekilmiş sinirsiz yağsız kıyma 
  • 875-1200 g ince bulgur 
  • 1 adet orta boy soğan 
  • 15-23 g buğday unu 
  • 10-20 g kırmızı toz biber  8-15 g tuz 

Dış Harcın ve Köftenin Yapılışı: 

Geniş yayvan kap içerisinde köftelik bulgur, çekilmiş sinirsiz yağsız kıyma, ince doğranan kuru soğan, tuz ve toz kırmızıbiber konur. Eller su ile azar azar ıslatılır ve dış harç, macun kıvamını alıncaya kadar elle karıştırılarak iyice yoğrulur. Dış harcın yoğrulması, içli köftenin kolay şekil alması ve dağılmaması bakımından önemlidir. Yoğurma işlemi kıyma makinesi ile de yapılabilir. Karışım biraz toparlanınca un eklenerek yoğurmaya devam edilir. Eller her seferinde ıslatılır ve dış harçtan limon büyüklüğünde parçalar alınır, avuç içinde işaret parmağı ile içi oyulur. Köftenin içini tamamen dolduracak şekilde iç harç konup ağzı kapatılır. Aynı işlem için kıyma makinesi ile de gerçekleştirilebilir. Hazırlanan köfteler, -18℃’de dondurularak 1 yıl süre ile saklanabilir. 

 Pişirilmesi: 

Gaziantep İçli Köftesinin / Antep İçli Köftesi, kızgın yağda kızartılarak ya da suda haşlanarak pişirilir. 

Pişirilen içli köfteler -18ºC’de dondurularak saklanabilir. 

 

Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler: 

Gaziantep İçli Köftesinin / Antep İçli Köftesinin, geçmişi eskiye dayanan ve ustalık becerisi gerektiren yerel üretim metodu nedeniyle coğrafi sınır ile ün bağı vardır. Bu sebeple üretimin tüm aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleştirilmelidir. 

 

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :MAHREÇ İŞARETİ
  • Dosya Numarası :C2020/326
  • Başvuru Tarihi :30.09.2020
  • Tescil Numarası : 799
  • Tescil Tarihi : 12.07.2021
  • Ürün Grubu : İçli köfte / Yemekler ve çorbalar
  • İl : GAZİANTEP
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
  • Durum : TESCİLLİ
  • Adres : İncilipınar Mah. Şehit Yusuf Erin Cad. No:41 Şehitkâmil / GAZİANTEP