Gaziantep İçli Köftesi /Antep İçli Köftesi; bulgur ve kıyma ile hazırlanan harcın kavrulmuş kıyma, 27 sayı ile coğrafi işaret olarak tescilli Antep Fıstığı ve ceviz içeren bir karışım ile doldurulması ile hazırlanan, yağda kızartılarak veya suda haşlanarak pişirilen, mekik şeklinde olan içli köftedir. Gaziantep İçli Köftesinin /Antep İçli Köftesinin ayırt edici özelliği içerisinde ceviz ve Antep Fıstığı bulunmasıdır. Gaziantep İçli Köftesi / Antep İçli Köftesi yörede uzun geçmişe sahiptir ve Gaziantep mutfağı ile ilgili olarak yayımlanmış birçok yemek kitabı, tanıtıcı film ve bilimsel makalede yer almıştır. Bu sebeple Gaziantep İçli Köftesinin /Antep İçli Köftesinin, coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. Üretim Metodu: İç Harcı İçin Malzemeler: 500-750 g yağlı Kıyma 300-500 g kuru soğan 30-60 g sadeyağ / zeytinyağı 40-80 g ceviz içi 40-60 g Antep Fıstığı içi (iç kabuğu soyulmuş) 40-60 g badem içi (iç kabuğu soyulmuş) (isteğe göre) 3-5 g karabiber 3-5 g yenibahar 6-9 g tuz İç Harcın Yapılışı: Soğanlar soyularak ince doğranır. Ceviz içi iri parçalar halinde doğranır ya da iri kalacak şekilde havanda dövülür. 40-60 g Antep Fıstığı içi, üzerini aşacak kadar suda bir taşım kaynatılıp süzülerek dış zarı soyulur. Yağlı kıyma sadeyağ / zeytinyağı ile kavrulur. Doğranmış olan soğanlar eklenerek, soğanlar şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. Karabiber ve yenibahar eklenir. Ceviz içi ve kabuğu soyulmuş Antep Fıstığı eklenerek soğumaya bırakılır. Dış Harcı İçin Malzemeler: 400-500 g çekilmiş sinirsiz yağsız kıyma 875-1200 g ince bulgur 1 adet orta boy soğan 15-23 g buğday unu 10-20 g kırmızı toz biber 8-15 g tuz Dış Harcın ve Köftenin Yapılışı: Geniş yayvan kap içerisinde köftelik bulgur, çekilmiş sinirsiz yağsız kıyma, ince doğranan kuru soğan, tuz ve kırmızı toz biber karıştırılır. Eller azar azar su ile ıslatılarak harç, macun kıvamını alana kadar yoğrulur. İçli köftenin dışı için hazırlanan bulgurlu karışımın kolay şekil alması ve köftenin dağılmaması için iyice yoğurulması gerekir. Yoğurma işleminin kolaylaştırılması için kıyma makinesi kullanılabilir. Kıyma makinesinden geçirilen karışım yoğurularak iyice özleştirilir. Karışım biraz toparlanınca un eklenerek yoğurmaya devam edilir. Köfteler, avuç içinde dağılmayacak kıvama gelince her seferinde eller ıslatılarak limon büyüklüğünde parçalar koparılır. Avuç içinde işaret parmağı ile köftenin içi oyulur. Daha önce hazırlanan içten, köftenin içine sığacak kadar alınıp doldurularak ağzı kapatılır. Aynı işlem için kıyma makinesi ile de gerçekleştirilebilir. Pişirilmesi: Gaziantep İçli Köftesinin / Antep İçli Köftesi, kızgın zeytinyağında kızartılarak ya da suda haşlanarak pişirilir. Pişirilen içli köfterler -18ºC’de dondurularak saklanabilir.