GAZİANTEP HAYLAN KABAĞI REÇELİ

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: 

Gaziantep Haylan Kabağı Reçeli; haylan kabağı, beyaz şeker, limon ve 27 sayı ile coğrafi işaret tescilli Antep Fıstığı kullanılarak Gaziantep ilinde üretilen yeşil-açık sarı renge sahip reçeldir. Meyve oranı en az %45, refraktometre ile tayin edilen çözünebilir kuru madde miktarı ise en az %68 olmalıdır. Raf ömrü 2 yıldır. 

Haylan kabağının tür ismi Lagenaria siceraria L. olup monoik çiçek yapısına ve büyük beyaz çiçeklere sahiptir. Coğrafi sınırda ağustos ve eylül aylarında hasat edilir. Gaziantep Haylan Kabağı Reçeli üretiminde ortadaki çekirdekli kısım çıkarıldıktan sonra rendelenerek ya da dilimlenerek kullanılır. 

Coğrafi sınırda uzun bir geçmişe sahip olan Gaziantep Haylan Kabağı Reçeli, Gaziantep ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. 

Üretim Metodu: 

1 kg haylan kabağından; kabakların büyüklüğüne, soyulma kalınlığına ve çekirdek yatağının genişliğine bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 1 kg reçel elde edilir. 

Bileşenler: 

  • 1 kg haylan kabağı  1 kg beyaz şeker 
  • 1 adet limon (3-5 damla) 
  • 30-40 g Antep Fıstığı içi 
  • 400-500 ml su 

Antep Fıstığı içi kaynatılıp yumuşayan kırmızı zar kabuğu soyulur. Soyulan Antep Fıstığı içi, reçelde küflenme oluşmaması için iyice kurutulur. 

Haylan kabağı yıkanır, yeşil dış kabuğu çok ince soyulduktan sonra iri dişli rendeyle rendelenir ya da soyacakla ince ince dilimlenir. Haylan kabağının iç kısmı yumuşak ve çekirdeklidir. Rendelenecek veya dilimlenecek kısım, sadece dıştaki sert kısım olup ortadaki yumuşak ve çekirdekli kısım ayrılmalıdır. 

Rendelenmiş veya dilimlenmiş haylan kabağının suyu elde sıkılıp üzerine kaynar su ilave edildikten sonra kabağı çok yumuşatmayacak şekilde orta ateşte yaklaşık 5-6 dk kaynatılır. Üzerine 1 kg şeker ilave edilerek kaynatmaya devam edilir. Kabak, şeffaf ve parlak bir renk alınca üzerine limon sıkılıp birkaç dakika daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır. Kabukları soyulmuş Antep Fıstığı içi reçele eklenip karıştırıldıktan sonra soğumaya bırakılır. 

Gaziantep Haylan Kabağı Reçeli, soğuduktan sonra kavanozlara doldurularak serin bir yerde saklanır. Raf ömrü 2 yıldır. 

 

Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler: 

Gaziantep Haylan Kabağı Reçelinin coğrafi sınırda uzun bir geçmişi vardır. Gaziantep ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunan Gaziantep Haylan Kabağı Reçelinin tüm üretim aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleştirilir. 

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :Mahreç işareti
  • Dosya Numarası :C2021/000502
  • Başvuru Tarihi :01.12.2021
  • Tescil Numarası : 1589
  • Tescil Tarihi : 13.05.2024
  • Ürün Grubu : Reçel / İşlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebzeler ile mantarlar
  • İl : Gaziantep
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
  • Durum : Tescilli
  • Adres :İncili Pınar Mah. Şehit Yusuf Erin Cad. Büyükşehir Belediyesi Şehitkâmil GAZİANTEP