GAZİANTEP HAVEYDİ KÖFTE / ANTEP HAVEYDİ KÖFTE

Gaziantep Haveydi Köfte /Antep Haveydi Köfte; simit (köftelik ince bulgur), yağ, soğan, maydanoz ve biber salçasının karıştırılarak yoğrulmasıyla hazırlanır. Gaziantep Haveydi Köftenin /Antep Haveydi Köftenin geçmişi eskiye dayanır ve genellikle kış aylarında talep görür. Coğrafi sınıra özgü üretim metodu, ustalık becerisi gerektirir. Bu sebeple coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. Üretim Metodu: Malzemeler (4-6 kişilik):  2 bardak simit (köftelik ince bulgur)  1-2 orta boy soğan  4-5 dal taze soğan  1 demet maydanoz  3-4 diş sarımsak veya 2-3 dal taze yeşil sarımsak  1 kaşık domates salçası  1 kaşık biber salçası  Tuz, kırmızıbiber, karabiber  2-3 yemek kaşığı sadeyağ / tereyağı veya 1 çay bardağı zeytinyağı  İsteğe göre 2 adet ince doğranmış domates  İsteğe göre tarhun veya 1 avuç ceviz içi ya da fıstık içi Simit, yaklaşık 2 su bardağı su ile ıslatılır. Domates ve biber salçası, tuz, kırmızı ve karabiber eklenip karıştırıldıktan sonra, 10-15 dakika dinlendirilir. Bir tavada yağ ile soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulup dinlendirilmiş karışımın üzerine ilave edilir. İyice karıştırılıp homojen bir kıvam alınca, sakız kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. İsteğe göre domates, ince kıyılmış maydanoz, taze soğan ve sarımsak ile ceviz içi, tarhun veya fıstık içi eklenir. Tüm malzemeler eklendikten sonra 45 dakika iyice karıştırılır. Elde edilen karışımdan, köfteler yapılarak servis edilir. Yanında turşu, ayran ve yeşillik ile birlikte servis edilmesi tavsiye edilir.

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :MAHREÇ İŞARETİ
  • Dosya Numarası :C2020/186
  • Başvuru Tarihi :10.07.2020
  • Tescil Numarası : 733
  • Tescil Tarihi : 21.04.2021
  • Ürün Grubu : Yemekler ve Çorbalar
  • İl : GAZİANTEP
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : GAZİANTEP'İ GELİŞTİRME VAKFI
  • Durum : TESCİLLİ
  • Adres : İncilipınar Mah. 36004 Nolu Cad. No:6 Şehitkamil GAZİANTEP