GAZİANTEP FASULYELİ KABAK DOLMASI

Gaziantep Fasulyeli Kabak Dolması; etli taze fasulye ile kabak dolmasının aynı tencerede pişirilmesi suretiyle üretilen yöresel bir yemektir. Kabak dolmalarının hazırlanmasında sakız kabağı ve yağlı koyun kıyması; yemeğin hazırlanmasında ise yağsız kuşbaşı koyun eti kullanılır. Gaziantep mutfağının geçmişi eskiye dayanan yemeklerinden olan Gaziantep Fasulyeli Kabak Dolmasının içinde bulunan kabak dolmalarının pirinçle hazırlanması, yemeğin yanında ayrıca pilav pişirme ihtiyacını ortadan kaldırarak coğrafi sınıra özgü üretim metodu oluşmasını sağlamıştır. Bu sebeple Gaziantep Fasulyeli Kabak Dolmasının coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. Üretim Metodu: 5 - 6 kişilik Gaziantep Fasulyeli Kabak Dolması için malzemeler: Dolmaların hazırlanması: 12 adet küçük boy sakız kabağı 200 g yağlı koyun kıyması 150 - 175 g pirinç 1 adet domates 1 adet kuru soğan 2 diş sarımsak 0,5 yemek kaşığı domates salçası 0,5 yemek kaşığı biber salçası 0,5 çay kaşığı karabiber Gaziantep Fasulyeli Kabak Dolmasının hazırlanması: 500 g yağsız kuşbaşı koyun eti 1000 g taze fasulye 350 g domates 2 adet yeşilbiber 1 adet kuru soğan 1 yemek kaşığı domates salçası 0,5 yemek kaşığı biber salçası 1,5 yemek kaşığı sadeyağ veya tereyağı 1 tatlı kaşığı toz şeker 1 çay kaşığı karabiber İnce doğranan kuru soğan, sarımsak, domates salçası, biber salçası, kıyma, karabiber ve istenilen miktarda tuz, yıkanmış pirinç ile karıştırılarak dolma iç harcı hazırlanır. Sakız kabaklarının içleri oyulduktan sonra dolma harcıyla, yarısından biraz fazla doldurulur. Kabakların ağız kısımları, kesilmiş domates parçalarıyla kapatılır. Çok derin olmayan bir tencereye kuşbaşı koyun eti ve bir fincan su koyularak suyunu çekinceye kadar kavrulur. Kavrulan etin üzerine sadeyağ veya tereyağı ile ince kıyılmış yeşilbiber, doğranmış kuru soğan ve ayıklanarak doğranmış olan yeşil fasulye ilave edilir. Malzemeler, 8 - 10 dakika aralıklarla tencerenin silkelenip karıştırılması ile kavrulur. Malzemelerin üzerini biraz aşacak kadar sıcak su ile birlikte domates salçası, biber salçası, toz şeker, karabiber ve istenilen miktarda tuz ilave edilerek fasulyeler hafif yumuşayıncaya kadar yaklaşık 15 dakika pişirilir. Pişmeye yakın fasulyenin ortasına ara yerler açılarak önceden hazırlanan dolmalar bu yerlere dik şekilde yerleştirilir. Fasulye ve dolmaların hizasına kadar sıcak su koyulur. Yemeğin üzerine domatesler doğranıp ilave edilerek yaklaşık 45 - 50 dakika kısık ateşte pişirilir. Dolmalar pişince tencere ocaktan alınarak dolmalar ve taze fasulyeler aynı tabakta servis edilir.

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :MAHREÇ İŞARETİ
  • Dosya Numarası :C2020/256
  • Başvuru Tarihi :14.09.2020
  • Tescil Numarası : 730
  • Tescil Tarihi : 20.04.2021
  • Ürün Grubu : Yemekler ve Çorbalar
  • İl : GAZİANTEP
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
  • Durum : TESCİLLİ
  • Adres :İncilipınar Mah. Şehit Yusuf Erin Caddesi Büyükşehir Belediyesi Binası Şehitkâmil GAZİANTEP