GAZİANTEP ERİK TAVASI / ANTEP ERİK TAVASI

Gaziantep Erik Tavası / Antep Erik Tavası; kuşbaşı / kıyma, salça ve erik kullanılarak hazırlanan, yuvarlık bir tepsi içerisinde fırında veya tencerede ocakta pişirilen bir tava yemeğidir. Yemek yapımında can eriği (Prunus cerasifera Ehrh.) kullanılır. Genel olarak sert yapıda, iri ve etki olan can eriği, Gaziantep Erik Tavası / Antep Erik Tavasına kendine has dokusunu kazandırır. Ayrıca eriğin ekşi tadı da yemeğe hafif mayhoş bir tat vermesi sebebiyle tercih edilir. Gaziantep Erik Tavası / Antep Erik Tavası genellikle can eriği mevsimi olan ilkbahar mevsiminde üretilir. Gaziantep Erik Tavası /Antep Erik Tavası, coğrafi işaret olarak 223 sayı ile tescilli Antep Tırnaklı Pidesi (Gaziantep Tırnaklı Pidesi, Antep Pidesi) veya lavaş ekmeği ile birlikte servis edilir. Yörede "sokum" olarak ifade edilen lokmalar şeklinde tüketilir. Gaziantep Erik Tavasının / Antep Erik Tavasının coğrafi sınıra özgü üretim metodu, ustalık becerisi gerektirir. Bu sebeple coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. Üretim Metodu: Gaziantep Erik Tavasının / Antep Erik Tavasının üretiminde kullanılan sarımsak, tercihen can erik ile aynı mevsimde hasat edilen, baş şeklindeki taze sarımsak olmakla birlikte, kuru baş sarımsak da kullanılabilir. Malzeme Listesi (4-6 kişilik) • 1,5 kg can erik • 0,5 kg kuşbaşı ya da orta yağlı iri çekilmiş zırh kıyma • 1-2 orta boy soğan • 1 baş sarımsak • 1 yemek kaşığı domates salçası • 1 yemek kaşığı biber salçası • 1 yemek kaşığı şeker • 1 çay kaşığı karabiber • 2-3 yemek kaşığı sadeyağ, tereyağı ya da zeytinyağı • Tuz Gaziantep Erik Tavası / Antep Erik Tavası iki farklı şekilde pişirilir: Fırında pişirme: Bir tencereye yağ konularak kızgın hale geldikten sonra içerisine, kuşbaşı et ya da kıyma eklenir ve et mühürlenir. İnce doğranmış soğanlar ete ilave edilerek pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine salçalar eklenip 2025 dakika kadar pişirilir. Pişen karışım, yuvarlak bir tepsiye koyulup üzerine erikler, soyulmuş sarımsaklar, şeker, karabiber ve tuz eklenir. Tepsideki Gaziantep Erik Tavası / Antep Erik Tavasının üzeri kapatılır ve önceden 180 °C’ye ısıtılmış fırında yaklaşık 30-40 dakika pişirilir. Pişirme işleminin son 10 dakikasında tepsinin üzeri açılır. Tencerede pişirme: Bir tencereye yağ konularak kızgın hale geldikten sonra içerisine, kuşbaşı et ya da kıyma eklenir ve et mühürlenir. İnce doğranmış soğanlar ete ilave edilerek pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine salçalar eklenip 2025 dakika kadar pişirilir. Pişen karışıma erikler, soyulmuş sarımsaklar, şeker, karabiber ve tuz eklenir. Eriklerin bütünlüğü bozulmayacak şekilde 10-15 dakika daha pişirilir. Gaziantep Erik Tavası / Antep Erik Tavası, coğrafi işaret olarak 223 sayı ile tescilli Antep Tırnaklı Pidesi (Gaziantep Tırnaklı Pidesi, Antep Pidesi) veya lavaş ekmeği ile birlikte servis edilir. Servis yapılırken pirinç pilavı da eklenebilir.

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :MAHREÇ İŞARETİ
  • Dosya Numarası :C2020/148
  • Başvuru Tarihi :27.06.2020
  • Tescil Numarası : 742
  • Tescil Tarihi : 30.04.2021
  • Ürün Grubu : Yemekler ve Çorbalar
  • İl : GAZİANTEP
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : GAZİANTEP'İ GELİŞTİRME VAKFI
  • Durum : TESCİLLİ
  • Adres : İncilipınar Mah. 36004 Nolu Cad. No:6 Şehitkamil GAZİANTEP