GAZİANTEP DOLANGEL TATLISI

Gaziantep Dolangel Tatlısı; baklavalık yufka, süt-irmik-kaymak ile hazırlanan muhallebi, sadeyağ, beyaz şeker ile 27 sayı ile coğrafi işaret olarak tescilli Antep Fıstığı veya ceviz içi ile hazırlanan şerbetli bir yöresel tatlıdır. Eskiden daha çok evlerde yapılan Gaziantep Dolangel Tatlısı, günümüzde özel siparişle baklavacılara yaptırılmaktadır. Bayramlarda ve özel davetlerde ikram edilen tatlı coğrafi sınırda baklavanın atası olarak bilinir. Üretimde kullanılan bileşenler ve üretimi baklavaya benzerdir. Baklava yufkasının üzerine konan bileşenler, kendi üzerinde birkaç kez katlanıp silindir şekli verilerek tepsiye dairesel olarak yerleştirilir ve pişirilir. Gaziantep Dolangel Tatlısının servisi, sıcak olarak yapılır. Geçmişi eskiye dayanan Gaziantep Dolangel Tatlısının coğrafi sınıra özgü üretim metodu, özellikle malzemelerin bir araya getirilerek pişirilmesi bakımından ustalık becerisi gerektirir. Bu sebeple coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. Üretim Metodu: Bileşenler: 1. Baklavalık yufka için:  1 kg baklavalık un  4 adet yumurta  250 g nişasta  10 g kaya tuzu  300 g su 2. Muhallebi için:  800 ml süt  70 g irmik  100 g kaymak 3. Şerbet için:  1 l su  850 g beyaz şeker  4-5 damla limon suyu 4. Gaziantep Dolangel Tatlısı için:  20 adet baklavalık yufka  400 g Antep Fıstığı veya ceviz içi (toz haline getirilmiş)  250 g sadeyağ Baklavalık yufkanın hazırlanışı: Una yumurta ve tuz eklenir, su ile karıştırılır. Kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur, nişasta kullanılarak ve 20-25 adet yufka elde edilecek şekilde çok ince açılır. Hamur ustası yufkaların kalınlığını, tamamı üst üste konulduğunda 1,5-2 cm’yi geçmeyecek biçimde ayarlar. Muhallebinin hazırlanışı: Süt ile irmik tencerede karıştırılarak koyu muhallebi kıvamı alana kadar pişirilir. Soğuyunca kaymak eklenip iyice karıştırılır ve buzdolabına konur. Şerbetin hazırlanışı: Su ve şeker karıştırılıp kaynatılır. Kaynama başlayınca 4-5 damla limon suyu damlatılarak 4 dakika daha kaynatılır. Tatlının hazırlanışı: Tepsi sadeyağ ile yağlanır. Baklavalık yufkanın, ortası pile yapılır ve pilenin üzerine önce muhallebi sonra da eritilmiş sadeyağ sürülür. Üzerine kaymak sürülür. Antep Fıstığı veya ceviz içi kaymağın üzerine serpilir. Yufka, çok sıkıştırılmadan hafif gevşek bırakılarak iki ucundan tutulur, kendi ekseni etrafında döndürülerek 2,5-3 cm çapında silindir şekli verilir. Tüm yufkalara aynı işlem uygulanarak tepsiye dizildikten sonra kalan eritilmiş sadeyağ üzerlerine dökülür ve 180 °C sıcaklıktaki fırında, üzeri kızarıncaya kadar 25 dakika pişirilir. Piştikten sonra tepsinin dibindeki toplanan fazla yağ, ayrı bir kaba süzülür. Fırından çıkarılan tatlı sıcakken, üzerine kaynar haldeki şerbet dökülür. Gaziantep Dolangel Tatlısı, şerbetini çektikten sonra üzerine Antep Fıstığı veya ceviz içi serpilir ve sıcak olarak servis yapılır.

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :Mahreç İşareti
  • Dosya Numarası :C2020/339
  • Başvuru Tarihi :16.10.2020
  • Tescil Numarası : 947
  • Tescil Tarihi : 15.11.2021
  • Ürün Grubu : Tatlı / Fırıncılık ve pastacılık mamulleri, hamur işleri, tatlılar
  • İl : Gaziantep
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
  • Durum : Tescilli
  • Adres :İncili Pınar Mah. Şehit Yusuf Erin Cd. No:41 Şehitkâmil GAZİANTEP