GAZİANTEP DOĞRAMA / ANTEP DOĞRAMA

Gaziantep Doğrama / Antep Doğrama; kuşbaşı et, haşlanmış nohut ve patlıcan ile hazırlanan, yaz aylarında üretilen yöresel bir sebze yemeğidir. Gaziantep Doğramanın / Antep Doğramanın ayırt edici özelliğini, yöreye özgü üretim metodu sağlar. Gaziantep Doğrama / Antep Doğrama yörede uzun geçmişe sahiptir ve Gaziantep mutfağı ile ilgili olarak yayımlanmış birçok yemek kitabı, tanıtıcı film ve makalede yer almıştır. Bu sebeple Gaziantep Doğramanın / Antep Doğramanın coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. Üretim Metodu: Malzemeler 500-600 g orta yağlı kuşbaşı koyun eti 60-120 g nohut (önceden ıslatılmış) 100-200 g soğan 40-60 g domates salçası 25-40 g biber salçası 1000-1500 kg patlıcan 300-500 g domates 100-150 g yeşil biber 100-150 g kırmızı biber 10-15 ml/50-100 ml sumak ekşisi veya limon suyu 10-15 g sarımsak 15-20 g tuz 3-5 g karabiber 2-5 g kuru nane 20-40 g sadeyağ veya tereyağı Yapılışı Kuşbaşı etler iyice yıkanır. Bir tencerede üzerine 4-5 bardak su eklenerek pişirilir. Etler haşlanırken suyun üst kısmında oluşan köpükler alınır. Önceden ıslatılmış olan nohut etlerin üzerine eklenir. Etler ve nohutlar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Diğer yandan soğan ve biberler ince ince doğranır. Domates ve patlıcan küp şeklinde doğranır. Sarımsakların kabukları soyulup havanda dövülür. Et ve nohut piştikten sonra üzerine soğan, domates salçası, biber salçası, patlıcan, domates ve biber ilave edilir. Sumak ekşisi veya limon suyu da ilave edilerek kaynatılır. Patlıcanlar iyice yumuşadıktan sonra dövülmüş sarımsak eklenerek 10 dakika daha kaynatılır. Bir tavada kızdırılan sadeyağ veya tereyağının üzerine kuru nane eklenip yemeğin üstüne dökülerek servis edilir.

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

• Coğrafi İşaretin Türü :MAHREÇ İŞARETİ
  • Dosya Numarası :C2020/160
  • Başvuru Tarihi :29.06.2020