GAZİANTEP DAMAT DOLMASI / GAZİANTEP KUZU İÇLİ KABAK DOLMA

Gaziantep Damat Dolması / Gaziantep Kuzu İçli Kabak Dolması; zeytinyağında kızartılan kabakların kıyma, pirinç, coğrafi işaret olarak 27 sayı ile tescilli Antep Fıstığı, badem ve çeşitli baharatlarla hazırlanan iç harcı ile doldurulduktan sonra haşlanması suretiyle üretilen yemektir. Dolmaların iç harcında kıyma pirince göre daha fazladır ve zengin iç harcı nedeniyle “damat dolması” olarak da adlandırılır. Gaziantep Damat Dolması / Gaziantep Kuzu İçli Kabak Dolmasının geçmişi eskiye dayanır. Gaziantep mutfak kültürünün önemli yemeklerinden birisidir. Üretimi, coğrafi sınıra özgü koşullar barındırır. Bu sebeplerle Gaziantep Damat Dolması / Gaziantep Kuzu İçli Kabak Dolması, coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. Üretim Metodu: 5 - 6 kişilik Gaziantep Damat Dolması / Gaziantep Kuzu İçli Kabak Dolması üretimi için bileşenler: 1,3 - 1,5 kg küçük dolmalık kabak 200 - 250 g az yağlı koyun kıyması 90 - 110 g pirinç 40 - 60 g zarı soyulmuş Antep Fıstığı 40 - 60 g zarı soyulmuş badem 20 - 30 g sadeyağ veya tereyağı 1 - 3 g karabiber 1 - 3 g toz tarçın 1 - 3 g toz yenibahar 0,5 - 1 g haspir 1 su bardağı zeytinyağı (kızartmak için) Kabaklar yıkanır, çatalla veya tırtıklı bıçakla kabukları çizilir, delinmeden biraz etli kalacak şekilde içleri oyulduktan sonra diri kalacak şekilde 2 - 3 dakika zeytinyağında kızartılır. Pirinçler yıkanıp kaynar suda iki taşım kaynatılır ve süzgece alınarak suyu süzülür. Kıyma, bir tavada suyunu çekinceye kadar kavrulduktan sonra, sadeyağ veya tereyağı ilave edilerek 2 - 3 dakika daha kavurmaya devam edilir. Üzerine Antep Fıstığı ve badem ilave edilerek birlikte birkaç kez karıştırılır. Ocaktan alınarak üzerine haşlanmış pirinç, karabiber, yenibahar, tuz, tarçın ve haspir eklenerek iyice karıştırılır. Hazırlanan harç, kabakların içine doldurularak iç harcın dışarı çıkmasını engellemek için birinin kapalı kısmı diğerinin açık kısmını kapatacak şekilde bir tencere içinde peş peşe dizilir. Üzerini aşacak kadar su eklenir. Tencerenin kapağı kapatılarak kabaklar suyunu büyük oranda çekip içi ve dışı yumuşayıncaya kadar yaklaşık 45 dakika kısık ateşte pişirilir. 10 - 15 dakika dinlendirilerek servis yapılır. Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler: Gaziantep Damat Dolması / Gaziantep Kuzu İçli Kabak Dolmasının geçmişi eskiye dayanır. Gaziantep mutfak kültürünün önemli yemeklerindendir. Üretimi coğrafi sınıra özgü koşullar bulundurur. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı oluşan Gaziantep Damat Dolması / Gaziantep Kuzu İçli Kabak Dolmasının tüm üretim aşamaları belirtilen coğrafi sınırda gerçekleşir.

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :Mahreç İşareti
  • Dosya Numarası :C2020/255
  • Başvuru Tarihi :14.09.2020
  • Tescil Numarası : 1031
  • Tescil Tarihi : 14.02.2022
  • Ürün Grubu : Yemek / Yemekler ve çorbalar
  • İl : Gaziantep
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
  • Durum : Tescilli
  • Adres :İncili Pınar Mah. Semt Şehit Yusuf Erin Cad. Büyükşehir Belediyesi No: 41 Şehitkâmil GAZİANTEP