GAZİANTEP BÖRK AŞI / GAZİANTEP MICIRIK AŞI

Gaziantep Börk Aşı / Gaziantep Mıcırık Aşı; kuşbaşı et veya kıyma, pirinç, salça, börk veya mıcırık veya her ikisi de kullanılarak hazırlanan bir yemektir. Börk, patlıcanın yeşil kısmı ile birlikte kesilen baş kısmının; mıcırık ise patlıcanlar oyulurken çıkartılan iç kısmının güneşte kurutulması ile elde edilir. Gaziantep mutfağında önemli yere sahip olan Gaziantep Börk Aşı / Gaziantep Mıcırık Aşı genellikle kış aylarında yapılır ve kurutmalık olarak hazırlanan patlıcanlardan arta kalan kısımların değerlendirilmesine olanak sağlar. Gaziantep Börk Aşı / Gaziantep Mıcırık Aşı, üretiminde özellikle Gaziantep iline özgü börk ve mıcırık kullanılması nedeniyle ayırt edicilik kazanmıştır. Ayrıca coğrafi sınıra özgü üretim metodu bulunduğundan coğrafi sınır ile ün bağı oluşmuştur. Üretim Metodu: Malzeme Listesi (4-6 kişilik) 250 g kıyma 150 g pirinç (önceden ıslatılmış) 2 adet kuru soğan 4 - 5 diş sarımsak 250 g patlıcan börkü / mıcırık 40 g domates salçası 20 g biber salçası 20 ml sumak ekşisi (veya limon suyu) 2 adet kuru kırmızıbiber 5-10 g kuru nane 5-10 g tuz Patlıcan börkü / mıcırığı kaynayan tuzlu suda 3 - 5 dakika haşlanıp soğuk suyla 4 - 5 defa yıkanır. Kıyma, soğan, sarımsak, domates salçası, biber salçası, nane ve tuz ile 10 dakika kavrulur. 2,5 su bardağı sıcak su eklenir. Doğranmış kırmızıbiber, börk / mıcırık, pirinç ve en son sumak ekşisi tencereye ilave edilir. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte 15 dakika pişirilir. Suyunu çekince servis yapılır.

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :Mahreç İşareti
  • Dosya Numarası :C2020/190
  • Başvuru Tarihi :10.07.2020
  • Tescil Numarası : 911
  • Tescil Tarihi : : 04.10.2021
  • Ürün Grubu : Yemek / Yemekler ve Çorbalar
  • İl : Gaziantep
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : Gaziantep’i Geliştirme Vakfı
  • Durum : Tescilli
  • Adres :İncilipınar Mah. 36004. Cad. No:6 Şehitkamil GAZİANTEP