GAZİANTEP ARAP KÖFTESİ / ANTEP ARAP KÖFTESİ

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: Gaziantep Arap Köftesi / Antep Arap Köftesi; ince bulgur (simit), yağsız dana veya koyun kıyması ve baharatların karıştırılıp yoğurularak fındık büyüklüğünde köfteler yapılması ve bu köftelerin, suda haşlandıktan sonra sadeyağda kızartılmasıyla hazırlanan yöresel bir yemektir. İsteğe bağlı olarak üzerine sarımsaklı yoğurt, kıyılmış maydanoz veya salça eklenebilir. Maydanoz, semizotu veya pazı (pancar) gibi sebzelere sarımsak ve yoğurt eklenerek hazırlanan “cacık” ile Cacıklı Gaziantep Arap Köftesi / Cacıklı Antep Arap Köftesi elde edilir. Gaziantep Arap Köftesinin / Antep Arap Köftesinin ayırt edici özelliğini; yöreye özgü pişirme metodu sağlar. Gaziantep Arap Köftesi / Antep Arap Köftesi yörede uzun geçmişe sahiptir ve Gaziantep mutfağı ile ilgili olarak yayımlanmış birçok yemek kitabı ve bilimsel makalede yer almıştır. Bu sebeple Gaziantep Arap Köftesinin / Antep Arap Köftesinin coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. Üretim Metodu: Malzemeler 125 g yağsız kıyma (koyun veya dana eti) 350 g köftelik ince bulgur (simit) 1 çay kaşığı tuz (5 g) 1 çay kaşığı karabiber (5 g) 1 çay kaşığı kırmızıbiber (5 g) 1 küçük soğan (50 g) 125 g sadeyağ (kızartmak için) İsteğe göre 2-3 diş sarımsak İsteğe göre yarım demet maydanoz İsteğe göre 1 yemek kaşığı domates / biber salçası Cacık için: 10 dal (yarım demet) maydanoz, semizotu, pancar yaprağı 3 diş sarımsak ½ kg süzme yoğurt Yapılışı Bir tepsiye bulgur, tuz, karabiber, kırmızıbiber ve soğan koyulur, ılık su yavaş yavaş eklenerek bulgur yumuşayıncaya kadar sürterek yoğurulur. Bulgur yumuşayınca et ilave edilir ve ayrışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edilir. Hazırlanan hamurdan fındık büyüklüğünde yapılır. Köfteler, ateş üzerinde kaynamakta olan tuzlu suda haşlanıp süzgeçte süzdürüldükten sonra sadeyağ içerisinde çevrilerek kızartılır. İsteğe bağlı olarak üzerine sarımsaklı yoğurt, kıyılmış maydanoz veya salça eklenebilir. İsteğe göre kıyılmış maydanoz, semizotu, pancar yaprağı, süzme yoğurt ve sarımsağın karıştırılması ile hazırlanan cacık ile servis edilir.

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :Mahreç İşareti
  • Dosya Numarası : 928
  • Başvuru Tarihi :18.06.2020
  • Tescil Numarası : C2020/137
  • Tescil Tarihi : 19.10.2021
  • Ürün Grubu : Yemek / Yemekler ve çorbalar
  • İl : Gaziantep
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : Gaziantep’i Geliştirme Vakf
  • Durum : Tescilli
  • Adres :İncili Pınar Mah. 36004 Cad. No:4/1 Şehitkâmil GAZİANTEP