Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Gaziantep / Antep Yarım Tava; erkek koyundan elde edilen et veya kıymanın tavada kavrulması ve üzerine, közlenmiş domateslerin doğranmasıyla elde edilen sosun dökülmesi suretiyle üretilen tava yemeğidir. Sıcak olarak servis yapılır. Yemeğin adında “yarım tava” ifadesinin kullanılması; bileşenlerinin bir kısmının tavada kavrulması ve diğer kısmının ise közlenmesinden kaynaklanır. Geçmişi eskiye dayanan Gaziantep / Antep Yarım Tavanın üretimi coğrafi sınıra özgü nitelik taşır. Coğrafi sınırın mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.
Üretim Metodu:
Bileşenler (4 kişilik): 600-800 g orta yağlı veya yağsız kıyma ya da yaprak şeklinde doğranmış erkek koyun eti 1-1,5 kg domates 3-5 adet orta boy yeşilbiber 30-45 g tereyağı veya sadeyağ ya da 35-50 ml zeytinyağı 3-6 g karabiber 3-6 g tuz (isteğe bağlı) 1-2 adet kırmızıbiber (isteğe bağlı) 2-4 dal maydanoz (isteğe bağlı)
Gaziantep / Antep Yarım Tavanın hazırlanması:
Domatesler soyulmadan bütün olarak veya ikiye bölünerek şişlere takılıp mangalda veya fırında 10-15 dakika közlenir. Közlenen domateslerin kabuğu soyulur, tahtadan yapılmış bir tokmak veya bardağın altı ile ya da bıçakla ezilir, tuz eklenir ve bakır bir tavaya veya tabağa koyulur. Bir tavaya kıyma veya yaprak şeklinde doğranan koyun eti, yağ ve tuz konularak suyunu çekinceye kadar 15-25 dakika kavrulur. Pişen etler, közlenmiş domatesin üzerine yerleştirilir ve üzerine sırasıyla karabiber, ince doğranmış yeşilbiber konur. Gaziantep / Antep Yarım Tavanın servisi sıcak olarak yapılır ve üzerine, isteğe bağlı olarak kırmızıbiber ve ince kıyılmış maydanoz serpiştirilir.
Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler:
Gaziantep / Antep Yarım Tavanın geçmişi eskiye dayanır. Coğrafi sınırın mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunduğundan Gaziantep / Antep Yarım Tavanın üretimin tüm aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleştirilmelidir.