GAZİANTEP / ANTEP FİRİK PİLAVI

Gaziantep / Antep Firik Pilavının üretiminde; Gaziantep ilinde üretilen ve coğrafi işaret olarak 244 sayı ile tescilli Antep Firiği ile 289 sayı ile tescilli Antep Bulguru kullanılır. Coğrafi sınıra özgü iki farklı metodla üretilir. Ayrıca isteğe bağlı olarak üzerine haşlanmış et kapatılabilir. Gaziantep / Antep Firik Pilavı, UNESCO Yaratıcı Şehirler ağına kabul edilmiş olan Gaziantep ili mutfağının en çok bilinen yemeklerindendir. Önceleri evlerde ve özel günlerde yapılan bu pilav, zamanla yaygınlaşmıştır. Geçmişi eskiye dayanan ve üretimi ustalık becerisi gerektiren Gaziantep / Antep Firik Pilavının coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. Üretim Metodu: Gaziantep / Antep Firik Pilavının 2 farklı üretim metodu bulunur. Üretim Metodu 1: 4-6 kişilik Gaziantep / Antep Firik Pilavı için gerekli olan malzemeler: 2 su bardağı Antep Firiği 1 su bardağı pilavlık Antep Bulguru Tuz (miktarı tercihe bağlı) 10-15 g karabiber 3-4 yemek kaşığı sadeyağ/tereyağı/zeytinyağı 1 çay bardağı haşlanmış nohut (isteğe göre) 1 adet kırmızı biber (isteğe ve mevsimine göre) Yapılışı: 3 su bardağı sıcak su tencereye konulur. Üzerine önceden ayıklanmış ve yıkanarak suyu süzülmüş firik eklenir. 10-15 dakika kaynaması beklenir. Yıkanıp suyu süzülmüş bulgur eklenip karıştırılır. Üzerine 2 bardak daha sıcak su eklenir. İsteğe göre haşlanmış nohut ve iri doğranmış kırmızı biber konur. Toplam su seviyesi bütün malzemeleri iki parmak geçecek şekilde ayarlanır. Tuz eklenerek tencerenin kapağı kapatılır ve pilav kıvama gelene kadar kısık ateşte 15-20 dakika kadar pişirilir. Ayrı bir tavada yağ eritilir ve pilavın üzerine gezdirilerek dökülür. Karabiber serpilerek pilav karıştırılır. 510 dakika dinlendirildikten sonra servis yapılır. Üretim Metodu 2: 4-6 kişilik Gaziantep / Antep Firik Pilavı için gerekli olan malzemeler: 2 su bardağı Antep Firiği 1 su bardağı pilavlık Antep Bulguru 300-400 g kuşbaşı et/kıyma/tavuk eti/hindi eti 1 adet orta boy soğan Tuz (miktarı tercihe bağlı) 10-15 g karabiber 4-5 yemek kaşığı sadeyağ/tereyağı/zeytinyağı 1 yemek kaşığı domates veya biber salçası 1 çay bardağı haşlanmış nohut (isteğe göre) 1 adet kırmızı biber (isteğe ve mevsimine göre) Yapılışı: 2 yemek kaşığı yağ ile et kavrulur. Et kavrulunca önceden doğranmış soğan ilave edilir. Soğanlar pembeleşince üzerine salça, isteğe göre kırmızı biber ve haşlanmış nohut eklenir. 4 su bardağı sıcak su ile 40-45 dakika haşlanır. Üzerine, yıkanıp suyu süzülmüş firik eklenir. 10 dakika kadar piştikten sonra önceden yıkanan ve suyu süzülen bulgur eklenir. Üzerine 2 bardak daha sıcak su eklenir. Toplam su seviyesi, bütün malzemeleri iki parmak geçecek şekilde ayarlanmalıdır. Tuz eklenerek tencerenin kapağı kapatılıp pilav kıvamına gelinceye kadar kısık ateşte 20-25 dakika kadar pişirilir. Ayrı bir tavada yağ eritilir. Pilavın üzerine eritilmiş yağ gezdirilerek dökülür, karabiber serpilir ve karıştırılır. 5-10 dakika dinlendirdikten sonra sıcak olarak servis yapılır. Gaziantep / Antep Firik Pilavı, yukarıda belirtildiği üzere etli ya da etsiz olarak yapılır. Etsiz yapıldığında üzerine haşlanmış parça et kapatılarak, kapamalı Gaziantep / Antep Firik Pilavı olarak da servis edilebilir.

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :MAHREÇ İŞARETİ
  • Dosya Numarası :C2020/168
  • Başvuru Tarihi :02.07.2020
  • Tescil Numarası : 728
  • Tescil Tarihi : 19.04.2021
  • Ürün Grubu : Yemekler ve Çorbalar
  • İl : GAZİANTEP
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : GAZİANTEP'İ GELİŞTİRME VAKFI
  • Durum : TESCİLLİ
  • Adres :İncili Pınar Mah. 36004 Cad. No:4 Şehitkâmil GAZİANTEP