GAZİANTEP / ANTEP BAKLA TAVASI

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: 

Gaziantep / Antep Bakla Tavası; bakla, kuşbaşı dana veya kuzu eti, kuru soğan, sarımsak, yağ ve tuz temel bileşen olmak üzere salçalı veya yoğurtlu olarak iki şekilde üretilen tava yemeğidir. Salçalı olan Gaziantep / Antep Bakla Tavasında domates ve biber salçaları, beyaz şeker ve isteğe başlı olarak karabiber ve limon suyu kullanılırken yoğurtlu olan yemekte nohut, süzme yoğurt, yumurta veya buğday unu ile isteğe bağlı olarak karabiber ve aspir kullanılır. Yağ olarak tereyağı, sadeyağ veya zeytinyağı kullanılabilir. Yemeğin servisi sıcak olarak yapılır. 

Gaziantep / Antep Bakla Tavasının geçmişi eskiye dayanır. Gaziantep ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Üretimi, özellikle bileşen seçimi bakımından coğrafi sınıra özgü nitelik taşır. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. 

Üretim Metodu: 

Gaziantep / Antep Bakla Tavası, salçalı ve yoğurtlu olmak üzere iki şekilde üretilmekte olup üretim metoduna aşağıda yer verilmektedir. 

Salçalı Gaziantep / Antep Bakla Tavası  Bileşenler (4-6 kişilik): 

  • 400-500 g yağsız kuşbaşı et (dana veya kuzu) 
  • 1 kg taze bakla 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 400-500 g temizlenmiş iri taze sarımsak 
  • 10-15 g domates salçası 
  • 10-15 g biber salçası 
  • 30-45 g tereyağı veya sadeyağ ya da 35-50 ml zeytinyağı 
  • 3-6 g toz beyaz şeker 
  • 5-10 g tuz 
  • Su 
  • 3-6 g karabiber (isteğe bağlı)  ½ limonun suyu (isteğe bağlı) Hazırlanması: 

Baklalar temizlenir, uzun olanlar ikiye bölünür. 

Et ve 150 ml su bir tencereye konur ve et suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişirilir. Yağ ve ince kıyılmış soğan eklenip kavrulur. Üzerine baklalar ilave edilip 4-5 dk. kavrulur. Baklaların büyüklüğünde doğranmış sarımsaklar, salçalar, isteğe bağlı karabiber, beyaz şeker ve bileşenlerin üzerlerini kaplayacak miktarda sıcak su ile tuz ilave edilerek baklalar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişmesine yakın, isteğe bağlı olarak limon suyu ilave edilir. 

Gaziantep / Antep Bakla Tavasının servisi, sıcak olarak yapılır. 

 

Yoğurtlu Gaziantep / Antep Bakla Tavası  Bileşenler (4-6 kişilik): 

  • 400-500 g yağsız kuşbaşı et (dana veya kuzu) 
  • 1 kg taze bakla 
  • 1 adet orta boy kuru soğan 
  • 120 g haşlanmış nohut 
  • 400-500 g temizlenmiş iri taze sarımsak 
  • 30-45 g tereyağı veya sadeyağ ya da 35-50 ml zeytinyağı 
  • 700-800 g süzme yoğurt 
  • 1 yumurta veya 10-15 g buğday unu 
  • 5-10 g tuz 
  • - Su 
  • 3-6 g karabiber (isteğe bağlı)  3-6 g aspir (isteğe bağlı) Hazırlanması: 

Baklalar temizlenir, uzun olanlar ikiye bölünür. 

Et ve nohut, bir tencerede yaklaşık 150 ml su ile nohut ve et yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir. Üzerine baklalar konup 4-5 dk. kavrulur. İnce kıyılmış kuru soğan, isteğe bağlı olarak bakla ile kavrulur ve baklaların büyüklüğünde doğranmış sarımsakların beyaz kısımlarıyla birlikte tencereye ilave edilir. Bileşenlerin üzerlerini kaplayacak miktarda sıcak su ve tuz eklenir ve baklalar yumuşayıncaya kadar pişirilir. 

Bir kapta süzme yoğurdun üzerine yumurta veya buğday unu eklenir. Yoğurdun kesilmemesi için yemeğin suyundan bir miktar alınıp yoğurtlu karışıma eklenir ve karıştırılarak homojen bir karışım elde edilir. Hazırlanan bu terbiye, pişmekte olan yemeğin üzerine yavaş yavaş eklenir. Bir taşım kaynatılıp ocaktan alınır. Yağ kızdırılır, isteğe bağlı olarak üzerine karabiber ile aspir eklenir ve yemeğin üzerine gezdirilerek dökülür. Gaziantep / Antep Bakla Tavasının servisi, sıcak olarak yapılır. 

Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler: 

Gaziantep / Antep Bakla Tavasının geçmişi eskiye dayanır. Gaziantep ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Üretimi, özellikle bileşen seçimi bakımından coğrafi sınıra özgü nitelik taşır. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunan Gaziantep / Antep Bakla Tavasının üretimin tüm aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleştirilmelidir. 

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :Mahreç işareti
  • Dosya Numarası :C2022/000140
  • Başvuru Tarihi :05.05.2022
  • Tescil Numarası : 1336
  • Tescil Tarihi : 08.02.2023
  • Ürün Grubu : Yemek / Yemekler ve çorbalar
  • İl : Gaziantep
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : Gaziantep’i Geliştirme Vakfı
  • Durum : Tescilli
  • Adres :İncilipınar Mah. 36004. Cad. No:6 Şehitkâmil GAZİANTEP