GAZİANTEP / ANTEP AYVALI EKŞİLİ TARAKLIK

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: 

Gaziantep/Antep Ayvalı Ekşili Taraklık; ana bileşen olarak koyun pirzola et, ayva, soğan, salça ve çeşitli baharatlar kullanılarak üretilen yemektir. Bir porsiyon Gaziantep/Antep Ayvalı Ekşili Taraklık yemeğinde; 2-3 adet pirzola, 4-6 dilim ayva ve 3-5 kaşık yemek suyu bulunur. 

Koyunun sırt bölümünden elde edilen pirzola, coğrafi sınırda “taraklık” olarak adlandırılır.   

Gaziantep/Antep Ayvalı Ekşili Taraklık yemeğinin geçmişi eskiye dayanır. Yemek genellikle, ayvanın mevsimi olan eylül-şubat aylarında yoğun olarak üretilir. Gaziantep mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. 

             Üretim Metodu: 

             Gaziantep/Antep Ayvalı Ekşili Taraklık için bileşenler: (4-5 kişilik) 

  • 1-1,5 kg koyun pirzola eti (taraklık kısmından) 
  • 2-3 adet büyük boy ayva (400-600 g) 
  • 2-3 adet orta boy kuru soğan (200-300 g) 
  • 30-35 g domates salçası 
  • 30-35 g biber salçası 
  • 100-150 g sadeyağ (250-300 ml zeytinyağı veya 100-150 g tereyağı) 
  • 30-35 ml nar ekşisi veya limon suyu ya da koruk suyu 
  • 5-10 g karabiber 
  • 1 l su veya domates suyu 
  • 10 g tuz 
  • İsteğe göre 10-12 adet arpacık soğan (kıska) (300-350 g) 
  • İsteğe göre 40-50 g sarımsak           Hazırlanması: 

            Gaziantep/Antep Ayvalı Ekşili Taraklık yemeğinin üretiminde, iki yöntem kullanılır. 

  1. Pirzola et, bir ızgara tavaya veya mangala koyularak etin suyunu içinde tutarak her iki yüzeyi de eşit miktarda mühürlenir ve tam pişmeden ateşten alınır. Bir tencere içine doğranan soğanlar ve isteğe göre sarımsaklar pembeleşinceye kadar yağda kavrulup üzerine mühürlenen etler, salça, tuz, su ve isteğe göre arpacık soğan ilave edilerek etler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 30-40 dakika kısık ateşte pişmeye bırakılır. İlave edilen su, karışımın yüksekliğini 3-4 cm geçmelidir. 

Ayvalar, tercihen soyulmadan dikey olarak 4 veya 6 parçaya bölünür, iç çekirdeği temizlenir ve etlerin pişmesine yakın tencereye ilave edilir. Yaklaşık 6-7 dakika daha pişirildikten sonra yemeğe ekşisi (nar ekşisi, limon suyu ya da koruk suyu) ve baharatlar eklenip 3-5 dakika daha pişirildikten sonra servis yapılır. 

  1. Bir tencere içine doğranan soğanlar ve isteğe göre sarımsaklar pembeleşinceye kadar yağda kavrulup üzerine pirzola et eklenir ve et suyunu çekinceye kadar pişirilir. Üzerine salça, tuz, su ve isteğe göre arpacık soğan ilave edilerek pişirmeye devam edilerek etler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 50-60 dakika kısık ateşte pişirilir. İlave edilen su, karışımın yüksekliğini 3-4 cm geçmelidir. 

Ayvalar, tercihen soyulmadan dikey olarak 4 veya 6 parçaya bölünür, iç çekirdeği temizlenir ve etlerin pişmesine yakın tencereye ilave edilir. Yaklaşık 5-7 dakika daha pişirildikten sonra yemeğe ekşisi (nar ekşisi, limon suyu veya koruk suyu) ve baharatlar eklenip 3-5 dakika daha pişirildikten sonra servis yapılır. 

Bir porsiyon Gaziantep/Antep Ayvalı Ekşili Taraklık yemeğinde; 2-3 adet pirzola, 4-6 dilim ayva ve 3-5 kaşık yemek suyu bulunur. 

Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler: 

Gaziantep/Antep Ayvalı Ekşili Taraklığın geçmişi eskiye dayanır. Gaziantep ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple coğrafi sınırla ün bağı bulunan Gaziantep/Antep Ayvalı Ekşili Taraklığın tüm üretim aşamaları, coğrafi sınırda gerçekleşir. 

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :Mahreç işareti
  • Dosya Numarası :C2021/000065
  • Başvuru Tarihi :10.02.2021
  • Tescil Numarası : 1084
  • Tescil Tarihi : 18.04.2022
  • Ürün Grubu : Yemek / Yemekler ve çorbalar
  • İl : Gaziantep
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : Gaziantep’i Geliştirme Vakfı
  • Durum : Tescilli
  • Adres :İncilipınar Mah. 36004. Cad. No:4 Şehitkamil GAZİANTEP