Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Gaziantep/Antep Ayvalı Ekşili Taraklık; ana bileşen olarak koyun pirzola et, ayva, soğan, salça ve çeşitli baharatlar kullanılarak üretilen yemektir. Bir porsiyon Gaziantep/Antep Ayvalı Ekşili Taraklık yemeğinde; 2-3 adet pirzola, 4-6 dilim ayva ve 3-5 kaşık yemek suyu bulunur.
Koyunun sırt bölümünden elde edilen pirzola, coğrafi sınırda “taraklık” olarak adlandırılır.
Gaziantep/Antep Ayvalı Ekşili Taraklık yemeğinin geçmişi eskiye dayanır. Yemek genellikle, ayvanın mevsimi olan eylül-şubat aylarında yoğun olarak üretilir. Gaziantep mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.
Üretim Metodu:
Gaziantep/Antep Ayvalı Ekşili Taraklık için bileşenler: (4-5 kişilik)
Gaziantep/Antep Ayvalı Ekşili Taraklık yemeğinin üretiminde, iki yöntem kullanılır.
Ayvalar, tercihen soyulmadan dikey olarak 4 veya 6 parçaya bölünür, iç çekirdeği temizlenir ve etlerin pişmesine yakın tencereye ilave edilir. Yaklaşık 6-7 dakika daha pişirildikten sonra yemeğe ekşisi (nar ekşisi, limon suyu ya da koruk suyu) ve baharatlar eklenip 3-5 dakika daha pişirildikten sonra servis yapılır.
Ayvalar, tercihen soyulmadan dikey olarak 4 veya 6 parçaya bölünür, iç çekirdeği temizlenir ve etlerin pişmesine yakın tencereye ilave edilir. Yaklaşık 5-7 dakika daha pişirildikten sonra yemeğe ekşisi (nar ekşisi, limon suyu veya koruk suyu) ve baharatlar eklenip 3-5 dakika daha pişirildikten sonra servis yapılır.
Bir porsiyon Gaziantep/Antep Ayvalı Ekşili Taraklık yemeğinde; 2-3 adet pirzola, 4-6 dilim ayva ve 3-5 kaşık yemek suyu bulunur.
Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler:
Gaziantep/Antep Ayvalı Ekşili Taraklığın geçmişi eskiye dayanır. Gaziantep ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple coğrafi sınırla ün bağı bulunan Gaziantep/Antep Ayvalı Ekşili Taraklığın tüm üretim aşamaları, coğrafi sınırda gerçekleşir.