Antep Alenaziği / Gaziantep Alenaziği; közlenmiş patlıcan, süzme yoğurt, sarımsak ve koyun eti (kuşbaşı ya da kıyma) kullanılarak hazırlanan yöresel bir yemektir. Üretiminde, tohumsuz patlıcan tercih edilir.
Özellikle yaz aylarında talep gören Antep Alenaziği / Gaziantep Alenaziği, Gaziantep mutfağının en çok bilinen yemeklerindendir. Coğrafi sınıra has üretim yöntemi ve sunum şekli, ustalık becerisi gerektirir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.
Üretim Metodu:
1 Porsiyon Gaziantep Alenaziği / Antep Alenaziği için gereken malzemeler:
100-150 g közlenmiş patlıcan
100-130 g süzme yoğurt
1-2 g sarımsak (isteğe göre)
135-200 g koyun kıyma / koyun kuşbaşı et
20-25 g sadeyağ ı / tereyağ
3-5 g kırmızı toz biber
Gaziantep Alenaziği / Antep Alenaziği üretimi için tohumsuz patlıcan tercih edilir. Patlıcanlar, fırının sıcaklığına göre 10-15 dakika her tarafı pişecek şekilde çevrilerek közlenir ve kabukları soyulup ince ince doğranır.
Önceden tuzlanmış zırh kıyması ya da kuşbaşı et, mangala sığacak boydaki köşeli veya yassı kebap şişlerine dizilir. Harı geçmiş mangalda aynı yönde çevrilerek pişirilir.
Süzme yoğurdun içine isteğe göre sarımsak ilave edilerek karıştırılır. Közlenmiş patlıcanlar kalaylı bakır sahana konur, üzerine süzme yoğurt karışımı ilave edilip kısık ateşte hafif ısıtılır. Üzerine mangalda pişirilen kıyma ya da kuşbaşı kebabı koyularak, toz biberli sadeyağ / tereyağı dökülüp servis edilir.