Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Gaziantep Acur Biber Turşusu; acur, biber ve sarımsağın sirke ve limon tuzu ile hazırlanan karışımda fermente edilmesiyle üretilen turşudur. Üretiminde koruyucu ve katkı maddesi kullanılmaz.
Gaziantep Acur-Biber Turşusunun geçmişi eskiye dayanır. Gaziantep ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple coğrafi sınırla ün bağı bulunan Gaziantep Acur-Biber Turşusunun tüm üretim aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleşir.
Üretim Metodu:
Gaziantep Acur-Biber Turşusu için bileşenler (5 l’lik kavanoz için):
Gaziantep Acur-Biber Turşusunun hazırlanması:
Sarımsaklar soyulur, baş kısımları kesilir. Acurlar ve biberler yıkanarak kurulanır. Acurların uç kısımları kesilerek, uzunlukları 10-15 cm olacak şekilde ikiye ya da üçe bölünür. Biberler sapından tutularak, alttaki bombeli yuvarlak kısmından hilal şeklinde kesilir ya da doğrama tahtasına koyularak, tohumlar iki kısımda eşit kalacak şekilde boyuna kesilir. Hazırlanan sarımsak, acur ve biberler 5 l’lik tercihe göre gıda ile temasa uygun cam ya da plastik kavanoza karışık olarak yerleştirilir. Nohut kullanıldığında, kavanozun en altına yerleştirilir. Ayrı bir kapta su, iyotsuz kaya tuzu, sirke ve limon tuzu karıştırılarak acur ve biberlerin üzerini geçecek şekilde kavanoza doldurulur. Kavanozun kapağı kapatılır ve 1-2 hafta serin ve karanlık bir yerde bekletilir. Gaziantep Acur- Biber Turşusunun rengi tamamen sarıya dönünce tüketime hazır hale gelir. Turşu, serin bir yerde ya da buzdolabında muhafaza edilir.
Gaziantep Acur- Biber Turşusunun üretiminde koruyucu ve katkı maddesi kullanılmaz.
Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler:
Gaziantep Acur-Biber Turşusunun geçmişi eskiye dayanır. Gaziantep ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple coğrafi sınırla ün bağı bulunan Gaziantep Acur-Biber Turşusunun tüm üretim aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleşir.