ANTEP PEYNİRLİ İRMİK HELVASI / GAZİANTEP PEYNİRLİ İRMİK HELVASI

Antep Peynirli İrmik Helvası / Gaziantep Peynirli İrmik Helvası; 356 sayı ile coğrafi işaret olarak tescilli Antep Peyniri / Gaziantep Peyniri / Antep Sıkma Peyniri, irmik, beyaz şeker, sadeyağ ve su ile yapılan helvadır. Antep Peynirli İrmik Helvasının / Gaziantep Peynirli İrmik Helvasının üretiminde, tuzsuz Antep Peyniri / Gaziantep Peyniri / Antep Sıkma Peyniri kullanılır ve bu peynir, sıcak ile temas edince eriyerek irmik helvasına sünen bir yapı kazandırır. Bu sebeple irmik helvasının servisinin sıcak olarak yapılması gerekir. Antep Peynirli İrmik Helvasının / Gaziantep Peynirli İrmik Helvasının geçmişi eskiye dayanır ve Gaziantep ilinin mutfak kültürü içinde önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. Üretim Metodu: Antep Peynirli İrmik Helvası / Gaziantep Peynirli İrmik Helvası üretiminde aşağıda yer alan bileşenler kullanılır.  150 – 160 g irmik  240 – 300 g beyaz şeker  400 – 420 g su  30 – 60 g sadeyağ  150 – 250 g taze Antep Peyniri / Gaziantep Peyniri / Antep Sıkma Peyniri Antep Peyniri / Gaziantep Peyniri / Antep Sıkma Peyniri dilimlenerek suda bekletilir. İrmik, sadeyağ ile pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine şeker ve su ilave edilerek irmik suyu çekinceye kadar hafif ateşte pişirilir. Suda bekletilen peynirin suyu süzülür, elle sıkılarak kalan suyu çıkarılır. Peynir, pişmiş irmiğe devamlı karıştırılarak ilave edilir. Peynir, helvanın içinde iyice eriyip sünmeye başlayıncaya kadar karıştırmaya devam edilir. Antep Peynirli İrmik Helvası / Gaziantep Peynirli İrmik Helvası sıcak olarak ve peyniri soğuyup sertleşmeden servis yapılır. İsteğe göre Antep Fıstığı veya tarçın ile süslenir. Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler: Antep Peynirli İrmik Helvasının / Gaziantep Peynirli İrmik Helvasının geçmişi eskiye dayanır. Gaziantep ilinin mutfak kültürü içinde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca üretiminde, aynı coğrafi sınırdan temin edilen Antep Peyniri/ Gaziantep Peyniri/ Antep Sıkma Peyniri kullanılır. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunan Antep Peynirli İrmik Helvasının / Gaziantep Peynirli İrmik Helvasının tüm üretim aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleşir.

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :Mahreç İşareti
  • Dosya Numarası :C2020/205
  • Başvuru Tarihi :29.06.2020
  • Tescil Numarası : 1029
  • Tescil Tarihi : 10.02.2022
  • Ürün Grubu : İrmik helvası / Fırıncılık ve pastacılık mamulleri, hamur işleri, tatlılar
  • İl : Gaziantep
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
  • Durum : Tescilli
  • Adres :İncilipınar Mah. Şehit Yusuf Erin Cad. Büyükşehir Belediyesi 41 Şehitkâmil GAZİANTEP