ANTEP OĞUZELİ NARI / GAZİANTEP OĞUZELİ NARI

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Antep Oğuzeli Narı, Gaziantep’te yetiştirilen ve yeme olgunluğuna geldiğinde köşelerinden hafif basık hale gelmesi, kareye benzer şekli, sarımsı beyaz tane rengi ve tatlılığı ile ayırt edilen, Punica granatum L. türüne ait Oğuzeli çeşidinden elde edilir. Diğer nar çeşitlerinden farklı olarak ekşi/mayhoş tada sahip olmayan bu nar çeşidi, Gaziantep ilinde geleneksel olarak yetiştirilir. Nar bitkisi kışları ılık ve yağışlı, yazları uzun, sıcak ve kurak geçen yerlerde iyi yetişir; -10˚C’nin altında taze sürgünleri,-18˚C’nin altında ise ana gövdesi soğuktan zarar görür. Gaziantep ilinde sıcak ve ılıman iklim hüküm sürmekte olup, yıllık ortalama sıcaklık 15,5 ˚C, yıllık ortalama yağış miktarı 529 mm’dir. İldeki bu koşullar nar üretimine uygun özellik oluşturur. Antep Oğuzeli Narı yeme olgunluğuna eriştiğinde, aşağıda belirtilen fiziksel ve kimyasal özelliklere sahip olur.
Üretim Metodu:
1. Çeşit seçimi: Antep Oğuzeli Narı “Oğuzeli” yerel çeşidinden üretilir.
2. Gübreleme: Gübreleme yaprak ve toprak analiz sonuçlarına göre yapılır. Nar bitkilerinde besin elementi noksanlığı belirtileri görülmüyorsa, narlarda organik gübre uygulanır. Narlara verilecek çiftlik gübresi iyi yanmış olmalıdır. Dekara 2–3 ton çiftlik gübresi, sonbahar-kış aylarında bütün bahçeyi kaplayacak şekilde verilerek çapa ile toprağa karıştırılır.
Meyve uzunluğu                                                              9-11 cm
Meyve çapı                                                                       7,5-9,5 cm
Meyve ağırlığı                                                                   380-390 g
Meyvedeki toplam kabuk (tane dışındaki) miktarı    150-160 g
Meyvedeki tane oranı                                                     %60 ve üzeri
Çekirdeğin taneye oranı                                                 %25-30
Suda çözünebilir kuru madde                                       16°Briks ve üzeri

3. Hasat: Narlar tam çiçeklenmeden 5–7 ay sonra hasat olgunluğuna gelir. Nar hasadı, meyveler üzerinde 1- 2 mm uzunluğunda sap kalacak şekilde makasla kesilerek yapılır.
4. Sınıflandırma: Meyveler sınıflandırılır ve derecelendirilir. Bu işlem bahçede yapılabileceği gibi belli bir toplama alanında da yapılabilir.
5. Depolama: Ekim ayı içerisinde hasat edilen narlar, kasalara konularak güneş görmeyen serin depolarda bekletilir.

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :Menşe adı
  • Dosya Numarası :C2017/174
  • Başvuru Tarihi :02.11.2017
  • Tescil Numarası : 448
  • Tescil Tarihi : 02.09.2019
  • Ürün Grubu : Nar / İşlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebzeler ile mantarlar
  • İl : GAZİANTEP
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : Gaziantep Ticaret Borsası
  • Durum : Tescilli
  • Adres :Sanayi Mahallesi 60092 Sok. Bina No:15 Şehitkâmil 27170 GAZİANTEP