ANTEP MENENGİÇ KAHVESİ / GAZİANTEP MENENGİÇ KAHVESİ / ANTEP MELENGİÇ KAHVESİ / GAZİANTEP MELENGİÇ KAHVESİ

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Antep Menengiç Kahvesi / Gaziantep Menengiç Kahvesi / Antep Melengiç Kahvesi / Gaziantep Melengiç Kahvesi Gaziantep ilinin dağlık kesimde yabani olarak yetişen menengiçlerin (melengiç) (Pistacia terebinthus L.) kavrulup öğütülmesiyle elde edilen macun hâlinde kahve ikamesidir. Yağ içeriği fazladır. Süt ile karıştırılarak pişirilir. Kafein içermez.
Gaziantep ilinde 1600’lü yıllardan beri, menengiç(melengiç) meyveleri kavrularak, dövülerek ya da çekilerek “menengiç (melengiç) kahvesi” adı verilen içecek üretilerek tüketilmektedir. Bir rivayete göre 4. Murat’ın Bağdat Seferi sırasında burada dinlenmiş ve kendisine menengiç (melengiç) kahvesi ikram edilmiştir.
Gaziantep ili yetişen menengiç (melengiç) meyvesinin yağ asidi değeri %44-56 oleik asit değeriyse %53-68 aralığındadır. Bu coğrafi sınırda yetişen meyvenin fizikokimyasal bazı özellikleri aşağıdaki gibidir.
Fizikokimyasal Özellikler             Değer
Yağ                                                  %44-56
Su                                                    %5-6
Protein                                            %18-20
Kül                                                   %3-3,5
Şeker                                               %6-6,5
Lif                                                     %2-2,5
Üretim Metodu:
Yabani olarak yetişen menengiç/melengiç meyvesinin rengi, ekim-kasım aylarında yeşil-mavi olduğunda yeterli olgunluğa ulaşmış olur ve hasat edilir.
Menengiç/melengiç meyveleri toplanır ve yıkandıktan sonra güneşte kurutulur. Kuruyan meyveler kahverengi haline gelene kadar kavrulur. Kavrulduktan sonra macun kıvamına gelene kadar dövülür ya da taş değirmenli makinede çekilir. Çekilen ürünün viskozitesi minimum 1 (cP), parçacık boyut toplam miktarın maksimum %45’i 20-25 μm üzerindedir. Macun haline gelen ürün cam kavanozlara koyulur. Yağ bakımından oldukça zengin olduğundan, ürün yüzeyinde yağ tabakası görülebilir. Ürün kullanımdan önce karıştırılarak homojen hale getirilir. Süt ile kısık ateşte karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirilir. Sunumu, geleneksel olarak kapaklı bakır fincanda yapılır.

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :Menşe adı
  • Dosya Numarası :C2017/122
  • Başvuru Tarihi :17.08.2017
  • Tescil Numarası : 627
  • Tescil Tarihi : 16.12.2020
  • Ürün Grubu : Menengiç (melengiç) macunu / Diğer
  • İl : GAZİANTEP
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
  • Durum : Tescilli
  • Adres :İncili Pınar Mah. Semt Şehit Yusuf Erin Cad. No:41 Şehitkâmil GAZİANTEP