ANTEP HAYLAN KABAĞI KURUSU / GAZİANTEP HAYLAN KABAĞI KURUSU

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: 

 Antep Haylan Kabağı Kurusu / Gaziantep Haylan Kabağı Kurusu; Latince tür ismi Lagenaria siceraria L. 

olan monoik çiçek yapısına sahip, büyük beyaz çiçekleri olan haylan kabaklarının kurutulmasıyla elde edilen kışlık üründür. Sert ve kırılgan yapıdadır.   

Kurutma işlemi genellikle ağustos ve eylül aylarında, 25 gün/ay ve 19-28 km/saat hızla esen rüzgârda ortalama 30-35 °C sıcaklıkta gerçekleştirilir. Kurutma işlemi nem oranı %5’e düşünceye kadar devam ettirilir. 

Gaziantep’te Tibetan Platosu üzerinden aralık ayından nisan ayına kadar sürekli ve güçlü, haziran ayından ekim ayına kadar ise sakin rüzgârlar hâkimdir. Bu rüzgârlar, ürünün kurutulmasında nem oranının dengelenmesine ve homojen bir kurutma sağlanmasına imkân tanır. 

Antep Haylan Kabağı Kurusunun / Gaziantep Haylan Kabağı Kurusunun fiziksel ve kimyasal özellikleri aşağıda yer almaktadır. 

Özellik  Değer  
Genel görünüm (Dış) Açık yeşil-sarımsı renkte, benek, kırık ve güneş yanığı olmayan, tüm kısmı kurumuş özellikte 
Genel görünüm (iç) Dış kısmından daha açık renkte, benek, kırık ve güneş yanığı olmayan, tüm kısmı kurumuş özellikte, çekirdeği ve iç kısmı tam olarak alınarak üniform kurutulmuş 
Şekil Ana meyvenin enlemesine ortadan ikiye bölünmüş, bükük, kıvrık eliptik 
Renk Açık yeşil-sarımsı 
Kırılganlık Hafif kuvvet uygulandığında kırılgan, esnek olmayan-gevrek özellikte 
Uzunluk 6-7 cm 
Kalınlık 1-2 mm 
En 4-5 cm 
Kuru madde oranı % 5-6   

Üretim Metodu: 

Gaziantep ilinde haylan kabağı, derin, geçirgen, su tutma kabiliyeti çok iyi, organik ve mineral maddelerce zengin tınlı, pH değeri 6-7 civarında topraklarda yetiştirilir. Kol atmayan ve toplu halde büyüyen kabak fideleri 6080 cm sıra arası 50-60 cm sıra üzeri mesafeler verilerek ocaklara dikilir. Dekara 4-6 ton arasında iyice yanmış çiftlik gübresi verilebilir. Hasat büyüklüğüne gelmiş olan haylan kabakları, ağustos ayından eylül ayının ilk yarısına kadar sabah ve akşam saatlerinde meyvelerin sapı bıçakla veya makasla kesilerek hasat edilir. Hasat sonrası hemen kurutma aşamalarına geçilir. Kurutma işlemi ağustos ve eylül ayında yapılır. 

Toplanan kabaklar yıkanır, sap kısımları kesilir, kabukları soyulur. Enlemesine iki veya üç parçaya bölünerek, her parçanın iç kısımları oyulur. İç kısımları çıkartılan kabaklar, 10-15 cm uzunluğundaki iğne ile açık kısımları aşağıya bakacak şekilde gıda ile temasa uygun pamuklu ip üzerine dizilir. Bir diziye genellikle 50 adet kabak dizilir. Güneş ışığından en iyi yararlanabilecek şekilde üçgen şeklinde, ayaklı ve destekli, ahşap sergilere, birbirine temas etmeyecek şekilde asılır. Güneş ışınlarının en yüksek olduğu saatlerde, hafif rüzgârlı bir yerde kurutma işlemi gerçekleşir. Doğrudan güneş ışınlarına maruz kalması durumunda ürün hasar görür ve kuruduktan sonra siyah benekler oluşur. İplerde herhangi bir kopma ya da esneme olup olmadığı sık sık kontrol edilir. Kurutma işlemi iklim özelliğine göre 4-5 gün sürer. Havanın yağışlı olması durumunda bu süre, 1 haftayı bulur. Kuruma süreci tamamlanınca ipler bağlantı yerlerinden çıkarılıp uçları birleştirilerek diziler birbirine bağlanır. 

Antep Haylan Kabağı Kurusu / Gaziantep Haylan Kabağı Kurusu; 6-7 cm uzunluğunda, 1-2 mm kalınlığındadır, açık yeşil-hafif sarımsı renklidir. 

Antep Haylan Kabağı Kurusu / Gaziantep Haylan Kabağı Kurusu; ipe dizili halde asılarak kuru ve serin yerlerde muhafaza edilir. Bağıl nemin en çok %50-55, sıcaklığın ise 15-180C olduğu koşullarda 1 yıl muhafaza edilebilir. 

Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler: 

Antep Haylan Kabağı Kurusu / Gaziantep Haylan Kabağı Kurusu geçmişi eskiye dayanır. Gaziantep ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir.  Bu sebeple coğrafi sınır ile ün bağı bulunan Antep Haylan Kabağı Kurusu / Gaziantep Haylan Kabağı Kurusunun tüm üretim aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleştirilmelidir. 

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :Mahreç İşareti
  • Dosya Numarası :C2017/220
  • Başvuru Tarihi :30.11.2017
  • Tescil Numarası : 1067
  • Tescil Tarihi : 07.04.2022
  • Ürün Grubu : İşlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebzeler ile mantarlar
  • İl : Gaziantep
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : Gaziantep Ticaret Borsası
  • Durum : Tescilli
  • Adres :Sanayi Mah. 60092 Nolu Sok. Bina No: 15 Şehitkamil 27170