Zengin Antep mutfağının önemli unsurlarından olan Antep Dolmalık Biber Kurusu/Gaziantep Dolmalık Biber Kurusu; biber dolması üretiminde kullanılmakta olup, Latince tür ismi Capsicum annuum L. olan dolmalık biberlerin kurutulmasıyla elde edilir. Antep Dolmalık Biber Kurusu/Gaziantep Dolmalık Biber Kurusu sert, kırılgan ve kırmızı renktedir. Antep Dolmalık Biber Kurusu/Gaziantep Dolmalık Biber Kurusu; Gaziantep’te yetişen dolmalık kırmızı biberlerin sap kısımları ve çekirdekleri ayrıldıktan sonra pamuk ipe iğne ile dizilerek güneş ışığı altında doğal yöntemler kullanılarak kurutulması ile elde edilen kışlık olarak tabir edilen üründür. Gaziantep iklimi Akdeniz ve Doğu Anadolu iklimleri arasında bir geçiş özelliğini gösterir. Yazları sıcak ve kuraktır. Kışlar çok soğuk olmaz. Sıcaklık -17°C ile 48,8°C arasında değişmektedir. Antep Dolmalık Biber Kurusu/Gaziantep Dolmalık Biber Kurusunun elde edildiği kırmızı biberler, temmuz, ağustos ve eylül ayında hasat edilip kurutularak kendine has özellikleri kazanırlar. Gaziantep’te Tibetan Platosu üzerinden aralık ayından nisan ayına kadar sürekli ve güçlü, haziran ayından ekim ayına kadar ise sakin rüzgârlar hâkimdir. Bu rüzgârlar, ürünün kurutulmasında nem oranının dengelenmesine ve homojen bir kurutma sağlanmasına yardımcı olur. Kurutma işlemi genellikle ağustos ve eylül aylarında, 25 gün/ay ve 19-28 km/saat hızla esen rüzgârda ortalama 30-35 °C sıcaklıkta gerçekleştirilir. Kurutma işlemi nem oranı %5’e düşünceye kadar devam ettirilir.
Üretim Metodu:
Gaziantep’te yetiştirilen ve kurutulacak olan dolmalık biberler temmuz, ağustos aylarında ve eylül ayının ortasına kadar geçen 2,5 aylık süre içinde hasat edilir. Hasat edilen dolmalık biberler iyice yıkandıktan sonra sap kısımlarından ve tohumlarından ayrılır. 10-15 cm uzunluğunda iğne yardımıyla açık kısımları aşağıya bakacak şekilde gıda ile temasa uygun pamuklu ip üzerine dizilir. Bir diziye genellikle 50 adet olacak şekilde dizilir. Güneş ışığından en iyi yararlanabilecek şekilde üçgen şeklinde yapılmış, ayaklı destekli, ağaç malzemeden yapılmış sergilere, birbirine temas etmeyecek şekilde asılır. İplerde herhangi bir kopma ya da esneme olup olmadığı sık sık kontrol edilir. Kurutma işlemi iklim özelliğine göre 4-5 gün sürer. Kuruma süreci tamamlandığında bağlantı yerlerinden söküldükten sonra ipin iki ucu birleştirilerek diziler birbirine bağlanır.
Antep Dolmalık Biber Kurusu / Gaziantep Dolmalık Biber Kurusu ipe dizili halde asılarak kuru ve serin yerlerde muhafaza edilir. Maksimum bağıl nemin %50-55, sıcaklığın 15-18 oC olduğu koşullarda 1 yıl muhafaza edilebilir.
COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ
- Coğrafi İşaretin Türü :MENŞE
- Dosya Numarası :C2018/050
- Başvuru Tarihi :12.02.2018
- Tescil Numarası : 752
- Tescil Tarihi : 10.05.2021
- Ürün Grubu : İşlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebzeler ile mantarlar
- İl : GAZİANTEP
- Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : GAZİANTEP TİCARET BORSASI
- Durum : TESCİLLİ
- Adres :Sanayi Mah. 60092 Sok. Bina No: 15 Şehitkâmil GAZİANTEP