ANTEP ALLI YEŞİLLİ DOLMA / ANTEP NAKIŞLI DOLMA / ANTEP YAZ DOLMASI

Antep Allı Yeşilli Dolma / Antep Nakışlı Dolma / Antep Yaz Dolması genellikle pirinç veya bulgur, soğan, sarımsak, çeşniler ve tercihen yağlı kıyma kullanılarak hazırlanan harcın çeşitli taze sebzelere doldurulması ile elde edilen dolmadır. Dolmalık olarak patlıcan, yeşilbiber, kırmızıbiber, domates, taze ve salamura asma yaprağı, sakız kabağı, haylan kabağı, pancar ve acur sebzeleri taze olarak kullanılır. Yemeğe ekşilik kazandırması amacıyla pişirme sırasında yeşil erik, koruk, sumak ekşisi ilave edilebilir. Genellikle yaz aylarında üretilir. Antep Allı Yeşilli Dolma / Antep Nakışlı Dolma / Antep Yaz Dolması üretiminde çeşitli sebzelerin tek tencerede pişirilmesinden dolayı farklı renklerdeki dolmaların sağladığı renkli görüntü sebebiyle “allı yeşilli” ve “nakışlı” şeklinde adlandırılmıştır. Gaziantep'in özellikle sahre olarak adlandırılan piknik organizasyonlarında, Hıdırellez ve Nevruz gibi özel günlerde, düğün, davet ve bayramlar için sıklıkla üretilen Antep Allı Yeşilli Dolma / Antep Nakışlı Dolma / Antep Yaz Dolmasının coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. Üretim Metodu: Antep Allı Yeşilli Dolma / Antep Nakışlı Dolma / Antep Yaz Dolması için gerekli malzemeler (8-10 kişilik):  10 adet küçük dolmalık patlıcan  10 adet küçük dolmalık kabak  5 adet dolmalık yeşil ve/veya kırmızıbiber  5 adet orta boy domates  30 adet asma yaprağı (taze / salamura) Dolmalık sebzelerin sayıları değişebilir. Arzuya göre, sakız kabağı, haylan kabağı, pancar ve acur da dolmalık olarak kullanılabilir.  500 g yağlı kıyma (veya 350 g kıyma ve 150 g çekilmiş kuyruk yağı)  3,5-4 su bardağı pirinç veya 3-3,5 su bardağı bulgur  2-3 yemek kaşığı biber salçası  2-3 yemek kaşığı domates salçası  3-4 orta boy soğan  2 baş sarımsak  1,5 tatlı kaşığı karabiber  2-3 adet limonun suyu veya 2-3 yemek kaşığı sumak ekşisi veya 3-4 yemek kaşığı koruk ekşisi veya 1 silme yemek kaşığı limon tuzu  10-15 adet yeşil erik (isteğe bağlı)  Tuz Hazırlanışı Taze sebzeler ve asma yaprakları yıkanır ve sebzelerin içi oyulur. Patlıcanlar, tuzlu suya konularak bekletilir. Kabakların içerisine arzuya göre tuz ve karabiber karışımı sürülür. Tüm taze sebzelerin kesilen başları kapak olarak kullanılmak üzere ayrılır. Pirinç veya bulgur yıkanır ve suyu süzdürülür. Diğer tarafta doğranmış soğan, sarımsak, tuz, karabiber, salçalar ve kıyma eti domateslerin içinin oyulmasıyla ortaya çıkan iç malzeme ile yoğrulur. Bu karışım, yıkanmış pirinç/bulgur ile salça açılana kadar iyice karıştırılır. Hazırlanan dolmaların içi çok bastırmadan iç harç ile doldurulur. Dolmaların ağızları önceden kesilerek ayrılan taze sebzelerin kendi başlarıyla ya da kabuğu soyulmuş domates ya da asma yapraklarıyla kapatılır. Tencereye kabak ve sarmalar, patlıcan, üzerine biberler ve en üste domatesler gelecek şekilde sırası ile dizilir. Dolmaların üzeri yörede yaygın olarak kullanılan dolma taşı ile ya da ağır ve ısıya dayanıklı bir tabak ile kapatılır. Dolmaların üstünü 1 parmak geçecek şekilde sıcak su eklenir. Kaynamaya başladıktan sonra tencerenin altı kısılır ancak tencerenin, yemeğin pişme süresi olan 45-55 dakika boyunca kaynamaya devam etmesi gerekir. Kaynamaya başladıktan 35-40 dakika sonra limon suyu, limon tuzu, sumak ekşisi veya koruk ekşisi yarım bardak su ile sulandırılarak yemeğe ilave edilir. Tercihen yeşil erik de bu aşamada tencerenin en üst kısmına serpiştirilir. Dolmalar tamamen piştikten sonra suyu süzülüp tencerenin ağzı kapatılır. 10-15 dakika dinlendirilir. Servis edilirken dolmaların süzülen suyu da tekrar üzerine ilave edilerek kullanılır.

COĞRAFİ İŞARET BİLGİLERİ

  • Coğrafi İşaretin Türü :MAHREÇ İŞARETİ
  • Dosya Numarası : C2020/172
  • Başvuru Tarihi :04.07.2020
  • Tescil Numarası : 790
  • Tescil Tarihi : 01.07.2021
  • Ürün Grubu : Yemek / Yemekler ve çorbalar
  • İl : GAZİANTEP
  • Başvuru Yapan/Tescil Ettiren : Gaziantep’i Geliştirme Vakfı
  • Durum : TESCİLLİ
  • Adres :İncilipınar mah. 36004 cad. No:6 Şehitkâmil GAZİANTEP